„Как се прави” облакът ще разкрие форум в София

Конференция за  облачни технологии "IDC Cloud Computing Roadshow 2012" ще се проведе на 22 ноември в София. Събитието в хотел Шератон ще се фокусира върху ползите и проблемите при преминаване към облачен  модел на управление на ИТ ресурсите, съобщиха организаторите от IDC България.

       
"Облачното роудшоу" на IDC се провежда в 15 столици и големи градове, вкл. София        

Според прогнози на IDC, разходите за публични облачни услуги ще достигнат 40 милиарда долара през 2012 г. и почти 100 милиарда долара през 2016 г. със среден годишен ръст от 26,4%, пет пъти по-голям от този на цялата ИТ индустрия.

До 2016 г. 16% от общите разходи за ИТ ще са за публични облачни услуги. Неуспех на фирмите от ИТ индустрията в областта на облачните услуги ще означава стагнация на бизнеса, посочва анализаторската компания.

Софтуерът като услуга (SaaS) ще остане най-голямата категория в облачните услуги за периода 2012–2016 г., достигайки 58,6% дял в края на периода, като останалите категории, основно сториджът и платформата като услуга (PaaS) ще демонстрират по-голям ръст (съответно 34,1% и 30,9% до 2016 г.).

Най-големият пазар на публични облачни услуги продължава да е САЩ (60,7%  дял през 2011 г.), следван от Западна Европа (22%) и Азиатско-Тихоокеанския регион (без Япония) с дял от 11,2%. Развиващите се държави ще демонстрират най-голям средногодишен ръст на инвестициите в облака (44,1%) за периода 2011-2016 г., като делът им ще нарастне с 11.9 процентни пункта.

Събитието в София е част от „IDC Cloud Computing Roadshow”, което се организира  в 15 столици и големи градове в региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

На редица ИТ събития в България се коментира темата какво означава облачният модел и какви ползи може да очаква бизнесът. Програмата "IDC Cloud Computing Roadshow 2012", което се организира  в 15 столици и големи градове в региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка, ще наблегне не на определения, а на това "как се прави", "какво се случва на практика", както и мнения "за" и "против".

Технологични партньори на събитието като APC by Schneider Electric и SAP Labs ще представят случаи от практиката на успешни облачни модели в големи международни компании. Крейг Симпсън, старши анализатор в IDC CEMA, ще говори за водещите пазарни тенденции и ще изнесе данни от трансевропейско проучване за пазара на облачни услуги.

Коментар