Дебютант оглави рейтинга за зелена електроника

Индийската компания Wipro поведе международната  класация на Грийнпийс за зелена електроника още с първото си появяване в нея. Wipro спечели най-много точки в 18-тото издание на Guide to Greener Electronics заради усилията си да използва зелена енергия и застъпничеството си за зелени енергийни политики в Индия.

Компанията води и заради политиката си за събиране на електронните отпадъци за рециклиране и за извеждането от употреба на опасните химикали в продуктите си, съобщиха от еко-организацията.

Wipro постави нов еталон за устойчивост, не само в Индия, но и в целия свят, който ще има дългосрочно влияние в дебата за зелената енергия в производството на електроника”, заяви Абишек Пратап от Грийнпийс Индия. “Останалата част от сектора ще трябва да следва стъпките на Wipro”.

HP напусна челното си място от миналата година в класацията и е на втора позиция. Nokia се изкачи от номер 4 до номер 3. Тайванският производител на компютри Acer е най-подобрилата се компания, като се е придвижила нагоре девет места до № 4, заради ангажиране с емисиите на парникови газове, опасни вещества, конфликтни източници на минерали и фибри.

Dell падна от трето до пето място. Apple се е понижила слабо от № 5 в изданието от миналата година до № 6. Позицията на производителя на Blackberry RIM не се е подобрила от 16-то класиране, на дъното на групата.

Световните компании- производители на електронно оборудване трябва да прекратят постепенно използването на мръсна енергия при производството и доставките си, се казва в тазгодишния издание на  „Зелена електроника”. Докато тези компании имат напредък  в премахването на токсичните химикали от мобилните телефони, компютрите и таблетите, които произвеждат  –  то производството и дистрибуторските им мрежи са все още силно зависими от изкопаемите горива, които допринасят за климатичните промени.

Грийнпийс класира 16 компании-производители на базата на техния ангажимент и напредък  по отношение на 3 критерия, свързани с околната среда: енергия и климат; зелени продукти; устойчиви дейности. “Следващото голямо предизвикателство пред компаниите е намаляването на въглеродния им отпечатък”, заяви Каси Харел, анализатор на Грийнпийс. “Потребителите заявиха, че искат по-зелени технологии, което означава високи технологии, захранвани с възобновяема енергия”.

По-голямата част от емисиите на въглероден двуокис, свързани с електронните устройства, се генерират в производствената верига, където се монтират устройствата. Повече емисии се отделят при производството на някои уреди, като таблети и смартфони, отколкото при използването им след като са закупени от потребителите.

„Компаниите трябва да работят със своите доставчици за прилагане на по-ефективни производствени процеси и за захранване на веригите за доставки с енергия от възобновяеми източници, а не от изкопаеми горива. По този начин те вече успешно намалиха токсичните материали в електрониката”, добави Харел.

Коментар