Cisco погълна Meraki за 1,2 млрд. долара

Мрежовият гигант Cisco съобщи, че купува доставчика на облачни решения Meraki. Очаква се сделката на стойност 1,2 млрд. долара да бъде финализирана през второто тримесечие на 2013 г., след одобрение от регулаторите, предаде Ройтерс.

Meraki беше финансирана от Google и фонда Sequoia Capital, за да разработи решения за облачна обработка и съхранение на данни, както и системи за автоматично разпределение на натоварването Cloupia.

Продуктите на компанията се използват за отдалечен контрол и пренастройване на компютърни мрежи в корпоративни мащаби или центрове за данни. Според анализаторската компания ZK Research, покупката на Meraki е логична стъпка за Cisco, която ще й позволи да попълни своя асортимент от безжични Wi-Fi решения като алтернатива на продуктите на Aruba Networks и Ruckus Wireless.

Санджит Бисуейс, генерален директор на Meraki, споделя, че първоначално офертата на Cisco, получена преди няколко седмици, била отхвърлена. Впоследствие обаче ръководството на компанията преценило, че присъединяване към мрeжовия гигант е правилна стъпка.

Коментар