Китай ще разширява инвестициите в България

Китайското правителство подкрепя разширяване на инвестициите на местни компании в България и има готовност да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас. Това стана ясно от срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с неговия китайски колега – министърът на индустрията и информационните технологии Мяо Вей. Министър Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България".

       
Министър Делян Добрев се срещна с китайския си колега Мяо Вей (снимка: МИЕТ)        

България е единствената държава от ЕС, която получи повишение на кредитния си рейтинг за 2010 и 2011 г., заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща със своя китайски колега – министърът на индустрията и информационните технологии Мяо Вей. Министър Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България".

България прилага най-ниските данъци в ЕС, които не бяха повишени дори в периода на кризата, подчерта Добрев. По неговите думи, днес нашата страна е една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европа.

Министърът посочи и облекченията, въведени със Закона за насърчаване на инвестициите и практиката на БАИ, които имат за цел да улеснят компаниите, избрали да развиват бизнес в страната. Сред тях бе изтъкната и възможността всеки инвеститор да разполага с асистент, който да подпомага контактите му с местните власти.

Изграждането на индустриални зони и развитието на технологични дейности в нашата страна също създават добро поле за сътрудничество между България и Китай, подчерта министър Добрев и посочи за пример индустриалната зона в Божурище и София тех парк. По неговите думи, електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсингът и други са перспективни области за привличане на китайски инвестиции в България.

Говорейки за целите за развитие на Китай до 2013 г., Мяо Вей наблегна на значението на индустриалния сектор и информационните и комуникационните технологии. Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай ще работи в тясно сътрудничество с МИЕТ за създаване на повече програми за коопериране между предприятията от двете страни, стана ясно още по време на срещата.

По време на срещата бе подписан и меморандум за сътрудничество в областта на насърчаване на инвестициите между двете държави.

по темата: „Китай ще разширява инвестициите в България”

добавете коментар...

  1. До edf

    Да , но се сещам за вица:
    "Защо джентълменът целува ръка на дамата?Ами все отнякъде трябва да се почне (за да се стигне до "същественото")"…
    И Китай не е станал това , което е днес , за един ден…И те са почнали като "аутсорсинг" дестинация за западните капитали , а сега малко по малко ги изкупуват.
    Като нямаме собствени капитал , иновации , ноу хау и т.н.(или поне не ги ползваме по предназначение , ако изобщо…), ще трябва да разчитаме на външни такива.Но е по-добре , отколкото и на това да не разчитаме.

  2. edf

    До къде я докарахме… Китай да аутсорсва в България…

Коментар