Акциите на Apple тръгнаха нагоре

След двумесечен спад акциите на Apple отново започнаха за поскъпват. В края на вчерашната борсова търговия ценните книжа на компанията добавиха 7,21%, достигайки 565,73 долара за брой, което повиши пазарната капитализация на Apple до 532,2 млрд. долара.

       
         

В средата на септември една акция на Apple се търгуваше за над 700 долара, а капитализацията на компанията възлизаше на 660 млрд. долара. Оттогава насам обаче котировките на ИТ гиганта започнаха да падат, по редица причини.

На първо място, инвеститорите бяха обезпокоени от слуховете за възможни проблеми с iPhone 5 и възникване на дефицит. Повлияха също така забавеното обновяване на настолните iMac, свиването на маржа при iPhone и iPad, оставките на водещи мениджъри, кризата в Европа и като цяло нестабилната ситуация на фондовия пазар покрай президентските избори в САЩ.

В момента обаче продажбите на мобилни устройства на Apple нарастват значително, което води до поскъпване на акциите на компанията. Анализаторът Кейти Хуберти очаква Apple да продаде 46 млн. смартфона iPhone и 23 млн. таблета iPad през четвъртото тримесечие на 2012 г., предаде Apple Insider.

Коментар