Съветват Intel да не търси CEO извън компанията

Анализатори съветват Intel да не търси нов изпълнителен директор извън пределите на компанията. Въпросът кой ще ръководи най-големия производител на процесори стана актуален след като по-рано тази седмица Пол Отелини обяви, че ще се оттегли от постовете президент и CEO през май следващата година.

Уол Стрийт и Силициевата долина с изненада научиха от Intel, че бордът на директорите ще разгледа кандидатури за нов CEO и извън пределите на компанията. От бъдещия мениджър ще се очаква да разгърне стратегия на пазара на мобилни устройства, където Intel има нищожен дял в сравнение с производителите на ARM процесори.

Наемането на изпълнителен директор отвън може да се окаже много рисков ход. Специалистите с опит в управление на компании за производство на чипове с годишни продажби над 50 милиарда долара се броят на пръсти.

Ако пък Intel избере за CEO мениджър, който никога не е управлявал бизнес с чипове, ситуацията може да усложни много, коментира пред Ройтерс Патрик Хенри, президент и генерален директор ва Entropic Communications.

До какво може да доведе експериментът с привличане на външен за корпорацията мениджър, показа опитът на Hewlett-Packard с Лео Апотекер (бивш CEO на SAP), който освен лоши финансови резултати през управлението си в Пало Алто, причини на ИТ корпорацията и счетоводни проблеми с поглъщането на Autonomy.

На Intel не й трябват кардинални промени. Евентуално назначаване на мениджър като Лео Апотекер може да доведе компанията до пълно поражение, предупреди анализаторът Алекс Гауна от JMP Securities.

Има и противополжни мнения. Според Мел Конет от Heritage Search Partners, търсенето на външен мениджър е оправдано решение за Intel. Съветът на Конет обаче е: “Не се обръщайте към агенцията, от услугите на която се възползва HP” (при наемане на Лео Апотекер).

Коментар