Sony NEX-6 – създаден за фотографи


Новият компактен фотоапарат NEX-6 на Sony предоставя мощта за заснемане, бързите снимачни реакции, лесното боравене и ефективната работа на цифров огледално-рефлексен фотоапарат в тялото на джобен безогледален модел. Заедно с нарастващата гама от сменяеми обективи с E-байонет, NEX-6 се явява лек спътник за заснемане, без компромис с качеството на изображението.

Моделът предлага ефективността на големия сензор в компактно тяло и ще допадне на фотографи, които искат да разширят творческите си възможности. NEX-6 споделя много иновации с обявения неотдавна модел NEX-5R – от бързо реагиращата Fast Hybrid AFсистема до Wi-Fi поддръжката.
Новият фотоапарат е снабден със същия прецизен електронен визьор и ергономичност, характерни за цифровите огледално-рефлексни фотоапарати, които са налични и във флагманския модел NEX-7. Големият Exmor APS HD CMOS сензор в тялото на NEX-6 предоставя резолюция 16,1 ефективни мегапиксела за изображения с качество на цифров огледално-рефлексен фотоапарат и Full HD видеоклипове с наситена детайлност. Той е комбиниран с мощен процесор за изображения BIONZ, който гарантира кадри с нисък цветен шум (дори ако снимате слабо осветени интериори) при разширена настройка на светочувствителността до ISO 25600.
Подобно на обявения неотдавна NEX-5R, моделът NEX-6 е оборудван с иновативна Fast Hybrid AF система, комбинираща автофокус с фазово разпознаване и с разпознаване на контраст, за да подсигури на практика всяка снимачна ситуация. Автофокусът с фазово разпознаване, който бързо анализира разстоянието до обекта, се допълва от автофокуса с разпознаване на контраста за постигане на изключително фин фокус. В режим Приоритет на скоростта на затвора NEX-5R превключва автоматично на чист автофокус с фазово разпознаване и проследяване на обекта. Автофокусът има бързи реакции, характерни за цифровите огледално-рефлексни фотоапарати, при снимане на динамично действие с високоскоростна серия от снимки, запечатваща до 10 кадъра в секунда.
При първоначалното пускане на фотоапарата на пазара Fast Hybrid AF ще се поддържа от следните обективи: E 18-55mm F3.5-5.6 OSS; E 55-210mm F4.5-6.3 OSS; E 18-200mm F3.5-6.3 OSS; E 24mm F1.8ZA Sonnar T; E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS. Актуализациите на фърмуера плавно ще разширяват набора от обективи, предлагащи поддръжка на Fast Hybrid AF.
Също като NEX-7, и NEX-6 е снабден с визьор XGA OLED Tru-Finder, подпомагащ прецизното кадриране и фокусиране. Електрониният визьор предоставя ярък, висококонтрастен преглед на снимки и видеоклипове, със 100% покритие на кадъра и широко зрително поле, които могат да се мерят с показателите на оптичните визьори в професионалния клас. Поддържа решетка и цифров нивелир за по-точно кадриране.
Визьорът OLED Tru-Finder се допълва от 7,5 cm (3,0") Xtra Fine LCD екран, който може да бъде завъртан до 90° нагоре или до 45° надолу (приблизително) за лесен преглед буквално от всякакво снимачно положение. LCD екранът осигурява детайлност и контраст, със значително намалени отражения на екрана, подпомагайки композирането на кадъра при снимане на открито или под пряка слънчева светлина.
Въпреки че тялото на NEX-6 е с компактни размери, с него се борави лесно. Стратегически разположеният отгоре на фотоапарата диск за избор на режим позволява бърза настройка на снимачните режими – включващи P/A/S/M и режим Панорамна снимка, точно като при по-големите фотоапарати със сменяема оптика. Към него е добавен и диск за управление, разположен под диска за избор на режим, плюс отделно колелце за управление на гърба на фотоапарата, позволяващо фина настройка на експонацията, ISO стойностите, баланса на бялото и други настройки.
Друго предимство, наследено от фотоапаратитена Sony от висок клас с обективи с A-байонет, е ориентираният към професионалистите Quick Navi интерфейс, който позволява регулиране с пръсти настройките, без отлепяне на око от визьора.
Записът на Full HD видеоклипове е подобрен от новата функция „Автоматичен бавен затвор”, която внася повече светлина във видеоклиповете, заснети при слабо осветление. NEX-6 разпознава слабо осветените интериори и нощните сцени, като автоматично превключва на по-бавна скорост на затвора, за да внесе повече светлина във видеоматериала.
Вградената Wi-Fi функционалност позволява лесно прехвърляне по безжичен път на снимки и видеоклипове към различни модели смартфони или таблети, на които е инсталирано безплатното приложение PlayMemories Mobile. Могат да се прехвърлят изображения безжично и към компютър в мрежа или да се преглеждат по безжичен път на всеки DLNA-съвместим телевизор.
До изскачащата вградена светкавица е разположена многофункционална мултиинтерфейсна контактна обувка, която може да осъществи „интелигентно“ свързване с различни аксесоари.
Наборът от сменяеми обективи за фотоапарати с E-байонет на Sony се увеличава с три нови модела. SELP1650 е лек, компактен 16-50mm F3.5-5.6 обектив с моторизирано приближение и вградена стабилизация на изображението Optical Steady Shot за по-ясни снимки от ръка. Тялото на обектива е с дължина само 29,9mm при пълно изтегляне. Обективът е снабден и с пръстен с две функции, който управлява моторизираното приближение и ръчния фокус, в зависимост от работния режим. Ако фотоапаратът е включен на автофокус, пръстенът за управление регулира плавното, високоскоростно приближение с леки движения на ръката. Ако фотоапаратът е в режим MF, пръстенът управлява ръчния фокус. Плавното моторизирано приближение прави обектива особено подходящ за видеозаснемане.
SEL35F18 е бърз 35mm твърд обектив (с фиксирано фокусно разстояние) със светла максимална апертура F1.8 и вградена стабилизация Optical Steady Shot. Той предлага висока оптична острота и яснота, както и „боке” ефект – независимо дали заснемате портретни фотоси, улични сцени или Full HD видеоклипове. С нов външен дизайн, обективът е лесен за употреба и лек за носене.
Снабден с лещи от супер ED (свръхниска дисперсия) стъкло, които намаляват цветовата аберация, SEL1018 е супер широкоъгълен обектив с приближение, с максимална апертура F4 по целия си 10-18mm обхват и вградена стабилизация на изображението Optical Steady Shot. Предназначен за пейзажни и интериорни снимки, той е способен да създава драматични ефекти на перспективата, зададен на най-широкоъгълната си стойност.
 

Коментар