Център за данни ще черпи енергия от канализацията

Microsoft може би е на път да грабне наградата за най-невероятен източник на екологично чиста енергия – канализацията. Американската компания FuelCell Energy разкри, че заедно с ИТ гиганта тества процес за добив на биогаз от съоръжение за пречистване на отпадъчни води в Уайоминг. За целта се използва горивна клетка, осигуряваща „ултра-чисто и въглеродно неутрално електричество” за центъра за данни на Microsoft, съобщи GreenTech.bg.

Първоначалният тест ще покаже как работи една от 200-киловатовите горивни клетки на FuelCell, разположена в пречиствателната станция в Шейен, Уайоминг. След това системата ще започне да доставя ток на модулен център за данни на Microsoft, който възпроизвежда естествената среда в стандартен център за данни. Електроенергията, която не се използва от центъра за данни, ще подпомага дейността на пречиствателната станция.

Наскоро Microsoft се ангажира да стане „въглеродно неутрална” до 2013 г. Преследвайки тази цел, компанията прави проучвания на жизнеспособността на широка гама от възобновяеми енергийни източници.

„В търсенето на възобновяеми енергийни източници, които да надхвърлят наличните енергийни ресурси днес, Microsoft изследва нови методи, за да направи своята дейност по-ефективна и по-екологична”, каза Грег Макнайт, генерален мениджър за усъвършенствани технологии за центрове за данни в Microsoft. „Този проект ще проучи методи, които могат да осигурят икономично и надеждно захранване за центрове за данни, като в същото време са мащабируеми и икономични за използване в други индустрии”.

FuelCell Energy посочва, че нейната система с горивни клетки не е напълно въглеродно неутрална, т.е. с нулеви емисии на въглероден диоксид. Но поради високата ефективност на горивната клетка в сравнение със стандартните генератори, тя може да осигури значителни намаления на емисиите и почти пълно елиминиране на замърсители като азотни оксиди, серни оксиди и прахови частици. Освен това улавянето на биогаз обикновено намалява емисиите на метан, свързан с дейността на пречиствателните станции за отпадъчни води.

Коментар