ЕК ще реформира портала EURES

Европейската комисия реши да модернизира и усъвършенства EURES, мрежата за търсене на работни места в целия ЕС. Целта е повишаване на мобилността на работещите към други държави членки и прокарване на път към истински европейски пазар на труда, съобщи Брюксел.

Реформите на EURES ще позволят на търсещите работа по-лесно да влизат в контакт с работодатели, които се нуждаят от специфични умения и търсенето на работа да се фокусира върху сектори и професии, в които не достигат квалифицирани работници. Подкрепа от мрежата ще получат специализираните програми за мобилност на младите хора.

Въпреки високите равнища на безработицата (над 25 милиона души в ЕС) недостигът на работна ръка и трудностите при запълването на свободните работни места продължават. Броят на незаетите работни места се увеличава от средата на 2009 г., особено в сектори с бурен растеж, като информационните и комуникационните технологии и зелената икономика.

EURES обединява 31 европейски служби по заетостта от държавите-членки на ЕС, страните от ЕИП (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и Швейцария. Модернизираната мрежа ще съпоставя проактивно профилите на търсещите работа със свободните работни места в момента. EURES ще осигурява и по-добър достъп на работодателите до групирани по категории кандидати.

В резултат на реформите, EURES ще се фокусира повече върху младите хора, които са по-склонни към мобилност, и ще обхваща и форми на заетост, които съчетават полагането на труд с възможности за учене, като например професионалните практики. Интернет порталът на EURES ще бъде изцяло преобразен, с лесни за използване инструменти за онлайн съпоставяне на профили и работни места и проучване доколко на пазара на труда в момента се търсят и предлагат конкретни умения.

Реформите ще доведат и до увеличаване на броя на партньорите, които предлагат услуги за мобилност чрез EURES. Чрез сътрудничество между публичните и частните организации по труда ще бъде обхваната още по-голяма част от наличните свободни места (в момента мрежата покрива между 30 и 40% от всички свободни работни места).

Днешното решение трябва да бъде изпълнено от Комисията и държавите членки до 1 януари 2014 г. Дотогава всички участващи държави ще трябва да определят специализирани служби, които да проведат реформата, да работят с новите партньори и да разработят необходимите специализирани услуги.

Благодарение на свободното движение на работници гражданите на ЕС могат да търсят работа в други държави-членки на ЕС, да работят в тях без разрешително за работа и да бъдат третирани по същия начин като гражданите на държавата домакин, когато става въпрос за достъп до работни места, условия на труд и социални придобивки. В момента гражданите на ЕС, които живеят в държава членка, различна от тази, на която са граждани, съставляват само 3,1% от работната сила в ЕС. Техният брой е нараснал с почти 60% от 2005 г., най-вече поради разширяванията на ЕС от 2004 и 2007 г.

Според оценките, мобилността след разширяванията като цяло е увеличила БВП на държавите от ЕС-15 с около 1% в периода 2004-2009 г. Икономическата криза обаче стана причина за спад в мобилността между държавите от ЕС – през периода 2009-2011 г. вътрешната за ЕС мобилност е спаднала с една трета спрямо 2006-2008 г.

Порталът за професионална мобилност EURES е безплатен и дава информация на 25 езика за условията на труд и живот във всички участващи държави. Уебсайтът има 4 милиона посещения на месец, генерира месечно 150 000 контакта между търсещи работа и работодатели, които водят до приблизително 50 000 назначения годишно.

Коментар