Samsung отрече да ползва детски труд

Samsung обяви, че в компанията няма нито един случай на експлоатация на деца, каквито информации се появиха по-рано тази година. Има работници под 18 години, признава все пак представител на корейският производител, цитиран от Блумбърг.

       
         
През лятото неправителствената организация по надзор на труда China Labor Watch съобщи за експлоатация на непълнолетни в заводите на HEG Electronics, произвеждащи мобилни телефони, стереоредби и DVD плейъри за Samsung Electronics. През септември Samsung инициира проверка на 105 доставчика на компоненти и производители на устройства, резултатите от която станаха известни днес.
Инспекторите са открили няколко случая на незаконни практики в областта на трудовото законодателство. В частност, на работниците са налагани големи глоби за закъснения, като същевременно извънредната работа практически не е поощрявана. Не се уточнява обаче дали нарушенията се отнасят до HEG Electronics.
Вниманието на обществеността и органите за контрол напоследък е фокусирано върху големите производители на електроника. Бяха огласени няколко скандала с тежките условия на труд в заводите на Foxconn – основния партньор на Apple. Факт са и редицата самоубийства на работници от предприятие на Foxconn в Китай.

Коментар