Деца помагат с роботи на хора от третата възраст

Децата от отбор KASAPIN40 спечелиха регионалния кръг в България на международното състезание по роботика FIRST LEGO Leagueи ще представят страната ни на полуфиналите в Словакия в началото на декември. При успех, отборът ще участва на финалите в Обригхейм, Германия на 11-12 януари 2013 г., съобщиха организаторите.

13 отбора, съставени от 120 българчета на възраст между 10 и 16 години, премериха сили във второто издание на надпреварата у нас. Темата, върху която работят всички отбори по света тази година, е Senior Solutions – проблеми на хора от третата възраст.

Освен съревнование с построените от децата роботи, всеки един отбор трябва да разработи проект и да даде решения на проблем, свързван с темата на състезанието. Отборите се справиха отлично с тази задача и не просто представиха проектите си, а голяма част от тях бяха и в процес на разработка.

„В надпреварата тази година се включиха за първи път както изцяло дамски отбор, така и представители на град Варна. Доволни сме от интереса и развитието на състезанието в България през тези първи две години. За нас всички отбори се справиха отлично и имат чудесни проекти и решения за хората от третата възраст”, сподели Кирил Митов от Училище по роботика „Робопартанс”, организатори на състезанието в България.

Връзката между поколенията, самотата при възрастните хора, затрудненият достъп до различни места, затрудненото придвижване, Алцхаймер са част от проблемите, върху които децата работят. Сред решенията са устройства под формата на гривна или диадема, които следят кръвното налягане и изпращат данни до медицински центрове, напомнят за вземането на медикаменти, следят вълните на мозъка и ги трансформират в сигнали.

Самотата при възрастните хора и засилването на връзката между поколенията също са разпознати от младите като проблем. Деца от Националната природо-математическа гимназия предлагат проблемът да се разисква в клуб в училището и да се въведат обучения по темата като допълнителни занимания към основната програма. Други пък създават Facebook събитие „Да посетим баба и дядо”, което ще се проведе на 1 декември.

Друга интересна идея е софтуер, който „дава живот” след смъртта. Това е програма, в която всеки може да въведе някакво желание, послание или знание, което иска да предаде и то да остане след смъртта му. Проблемът на адаптирането на възрастните хора към новите технологии също е подет от един от отборите, който предлага разработване на опростена операционна система, свързана с личния лекар, аптеката, заплащането на сметки и др.

Помислено е и за улесненото придвижване на възрастните хора. Една от разработките е бастун, който е стабилен на хлъзгава повърхност, ходенето с него е по-лесно посредством зъбно колело, а материалът, от който се изработва, е достатъчно лек и в същото време стабилен, за да не уморява ръката. Други деца пък създават роборъка, която имитира движенията на човек посредством протеза – тя засича движенията и ги изпраща чрез Bluetooth устройство на роборъката.

Основни спомоществователи на състезанието и децата за втора поредна година са SAP Лабс България и SAP AG, както и Булсатком, Телерик и Ciela. За всеки от отборите се грижат по двама ментори, които на доброволни начала помагат и напътстват участниците. Тази година менторите са от SAP Лабс България, Robopartans, Телерик, Технологично училище Електронни системи, Johnson Controls и 3DC.

Коментар