Страхът от Китай e шанс за Nokia Siemens Networks

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia Siemens Networks (NSN) планира инвазия на пазара в САЩ, където китайските конкуренти Huawei и ZTE са считани за опасни за националната сигурност. Не е изключено двете компании да прекратят дейността си в Щатите, съобщи Блумбърг.

Мобилният трафик в САЩ расте, което е още един стимул за доставчици като NSN да насочат усилията си към американския пазар. Главният изпълнителен директор на компанията Раджив Сури споделя, че NSN планира да се откаже от слабопечеливши сделки с оператори от Африка и Близкия изток в полза на партньори от САЩ.

“Телекомуникационната индустрия се намира в сложно положение, а САЩ са мястото, на което сме длъжни да присъстваме”, казва Сури.

През последното тримесечие приходите на Nokia Siemens Networks в Северна Америка намаляха с 6%. Компанията обаче продължава да увеличава маркетинговите си бюджети в региона в опит да извлече полза от ръста в търсенето на услуги за предаване на данни.

“Конкурентната среда на пазара за оборудване за мобилни мрежи се промени в полза на NSN”, коментира анализаторът Сами Саркамиес от Nordea Bank AB. “По всичко личи, че китайските доставчици ще останат извън американския пазар, а NSN, която увеличава приходите си, ще стане по-привлекателен партньор за операторите, отколкото проблемната Alcatel-Lucent”, допълва той.

Коментар