Програма на НАСА обучава деца за „скок в космоса”

Известни са трите теми, от които ще могат да избират българските ученици, кандидатстващи за следващото издание на космическата програма Space Camp Turkey на НАСА. Това са „Междузвездните пътувания – развитие на транспорта, на средата за живот, на възможните човешки професии”, „Земята – моята земна и землянска лаборатория” и „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?”, стана ясно на проведения информационен ден в Центъра за творческо обучение, който е единствен представител на програмата за България и Русия.

Всички желаещи ще трябва да напишат есе по една от трите теми и да го изпратят до 20 февруари 2013 година. Децата могат да направят реален „скок” в космоса, включвайки се в тренинг програмите на НАСА, които се провеждат в изграден от американската агенция космически лагер в Измир, Турция.

Продължителността на лагер – школите е девет дни, като в тях се включват участници от различни страни, а общуването е основно на английски език. Програмата е насочена към ученици във възрастовата група от девет до петнадесет години.

Space Camp Turkey дава възможност на участниците да се запознаят и работят с най-новите технологии и апаратура в областта на аеронавтиката и астрономията. Да направят макет на ракета, да изстрелят и навигират ракета и совалка, използвайки реален пулт за наземен контрол на НАСА, да тренират на тренажорите на астронавти и да изпробват антигравитационните уреди, както и да облекат специалните костюми.

В рамките на информационния ден „Скок в космоса” бяха раздадени и наградите „Златно качество в образованието”, с които Центърът за творческо обучение отличава директори на училища и учители, подпомагащи най-много развитието на своите ученици.

Коментар