Чака се трикратен ръст на заетите в аутсорсинг индустрията

Три пъти ще се увеличат заетите в аутсорсинг индустрията в България до 2017 г., прогнозира Българска аутсорсинг асоциация. В момента в сектора работят между 12 000 и 15 000 души, според данни на световната анализаторска компания McKinsey & Company.

Двуцифрен ръст на аутсорсинг индустрията и позициониране на България в топ 10 на най-атрактивните дестинации за развиване на аутсорсинг услуги в международната класация на A.T. Kearney, бяха също част от прогнозите, представени от новосъздадената Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

БАА е първата българска бизнес асоциация в сектора на изнесените услуги в областта на икономиката на знанието – бизнес и ИТ процеси и такива, свързани с анализ и обработка на информация и управление на човешките ресурси. Нейни учредители са компаниите, които представляват всички тези направления на индустрията: AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group.

Асоциацията води и разговори за членство с други компании в сектора като Hewlett-Packard, Siemens Enterprise Communications Service Centre и Sutherland Global Services.

„Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България. Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица в страната ни”, каза Стефан Бумов, председател на БАА по време на днешния прес брифинг.

12% от завършващите всяка година студенти в страната, които са около 65 000, са подходящи за работа в аутсорсинг индустрията. За да се използва този ресурс обаче са необходими базови и допълнителни квалификации, за което от асоциацията ще работи активно с академичната общност.

Сред първите стъпки на БАА е позициониране на българската аутсорсинг индустрия на международните пазари, като за целта асоциацията ще си партнира с Българската агенция за инвестиции. Президентът Росен Плевнелиев подкрепя дейността на новата организация за развитие на аутсорсинг сектора в страната.

Коментари по темата: „Чака се трикратен ръст на заетите в аутсорсинг индустрията”

добавете коментар...

  1. GoroLom

    Това са роби на труда. По 40 души в 1 стая. Грипозно. Компаниите не идват, защото сме много умни, а защото уволняват високоплатени служители на запад и наемат тук нископлатени, които да вършат същата работа и да им пестят пари.
    Ако инвестирате в ИТ професия, добре си помислете при пенсионна възраст 65 години къде ще ви държат на работа докато ги навършите !!

Коментар