Спешно е-здравно досие ще ни пази при инциденти

Спешно електронно здравно досие, което всеки човек носи със себе си и което съдържа най-важните медицински данни за него, необходими за спешни ситуации – това е новата разработка на Българска асоциация за защита на пациентите и Българска асоциация на пострадалите от катастрофи.

Досието представлява индивидуална карта, съдържаща най-необходимите здравни данни за човек, пострадал в катастрофа или друг инцидент – кръвна група, алергии, сърдечносъдови заболявания, психически заболявания, диабет, направени трансплантации, хронични заболявания, приемани лекарства. Проектът ще стартира официално от нова година, стана ясно на днешния форум за е-здравеопазване, организиран от IDC България.

В сегашния си вариант досието започва с попълване на формуляр с най-важните здравни данни. Потребителят отговаря на 12 ключови въпроса, съответстващи на описаните по-горе фактори. На по-късен етап той може да добави и още здравни данни за себе си.

Картата, която получава, съдържа уникален идентификационен номер и върви в комплект с малък лист, съдържащ въпросните данни плюс контакти (телефонни номера) на най-близките. Така при евентуална катастрофа, ако човекът е в безсъзнание, спешните медицински екипи могат да прочетат данните му от листа или да се обадят в кол-център, където да съобщят въпросния уникален идентификационен номер и да узнаят всичко най-важно за пациента.

Подобно досие всеки шофьор може да си направи доброволно. Цената е 35 лева на година. Двете асоциации работят по създаване на мрежа от центрове за регистрация на такива досиета, която ще разчита най-вероятно на многобройните офиси на застрахователните организации, където шофьорите и без друго често ходят заради задължителните застраховки, свързани с автомобилите.

Десетки хиляди са автомобилните инциденти у нас всяка година, а най-честата причина за фатален изход при тежко пострадалите са именно забавената медицинска помощ и незнанието за специфични данни за пострадалите, казва Владимир Тодоров, председател на УС на БАПК.

Проектът може да се мащабира до равнището на национална система за спешни електронни здравни записи. В момента двете асоциации са в преговори със здравното министерство за това.

Картата може да съдържа не само уникален идентификационен номер на пациента, но и да има чип със съответните здравни данни. Съществува и вариант данните да са вградени в чип, например СИМ картата на телефона или пък чипа в новите лични документи.

В момента БАЗП и БАПК обмислят и варианта да оборудват столичните линейки с таблети с интернет-връзка, така че по всяко време да имат онлайн достъп до данните на пациентите чрез техните идентификационни номера през нарочен сайт, който в момента се разработва.

още от форума за е-здравеопазване:
Румъния въвежда изцяло електронни рецепти
Електронното здравеопазване изостава навсякъде в Европа

Коментар