Молят Microsoft да махне вирус, неуловен от Sophos

Ученическото градче Lake Washington School District, разположено в покрайнините на Сиатъл, помоли Microsoft да помогне за премахване на вируса Goblin от мрежата на кампуса и хилядите инфектирани компютри. Вирусът е успял да засегне около петдесет училищни мрежи, съобщи softpedia.com

       
Като част от програмата LWSD Mobile Access for Students, на учениците се позволява да взимат училищните нетбуци вкъщи, където очевидно са инсталирали игри и приложения, съдържащи зловреден код. Вирусът се е разпространил автоматично из училищната мрежа, щом учениците се свързали с нея, и така достигнал до около двадесет и пет хиляди компютъра.
 
Нетбуците били предварително защитени с антивирусния софтуер от Sophos, който се справя с откриването и премахването на вируса Goblin, но очевидно не и с по-новите му варианти.
 
Въпреки допълнителния персонал, нает от Lake Washington School District да се справи с инфекцията, училището поискало от софтуерния гигант да се намеси и да помогне за успешното премахване на вируса, позовавайки се на сключения договор за поддръжка Microsoft Premier Support.
 
Говорителката на учебното заведение Катрин Рейт заяви, че вече се работи много усилено, за да се установи как се е стигнало до това положение и да се подобри сигурността на училищните системи. 
 

Коментар