ЕК дава тласък на е-търговията

Едва 9% от потребителите в ЕС купуват по интернет стоки от други държави. При това както електронните търговци на дребно, така и потребителите изразяват загриженост по отношение на недостатъците на системите за доставка на стоки, поръчани по интернет, съобщи Европейската комисия.

57% от електронните търговци смятат, че доставянето зад граница затруднява търговията, а 47% от потребителите се тревожат за доставката на поръчки от чужбина.

Ключът към по-нататъшното развитие на електронната търговия, а оттам – и на възможностите за избор и удобството за потребителите – е ефикасната система за доставка (и за връщане на закупените стоки).

Комисията започна днес консултация по Зелена книга относно доставката на колети, в която специално внимание се отделя на въпросите от трансграничен характер и на нуждите на електронната търговия.

„Една гъвкава, гладко функционираща, обща за ЕС система за доставка на колети, насочена към очакванията на потребителите и конкретните нужди на електронната търговия, ще допринесе пряко този сектор да разгърне огромния си потенциал за стимулиране на икономическия растеж и създаване на работни места”, каза Мишел Барние, комисар на ЕС по въпросите на вътрешния пазар и услугите.

Зелената книга очертава три приоритетни области за справяне с проблемите, пред които са изправени потребителите и електронните търговци на дребно в ЕС:

• увеличаване на удобството на услугите по доставка за потребителите и за малките и средните предприятия в ЕС;

• осигуряване на икономически по-ефективни решения за доставка и на по-изгодни цени за потребителите и за малките и средните предприятия;

• насърчаване на повишена оперативна съвместимост както между операторите на услуги по доставка, така и между операторите и електронните търговци, и особено малките и средните предприятия.

Чрез Зелена книгата Комисията ще събере информация за актуалното състояние на пазара за доставка на продукти, закупени по интернет, и ще се опита да установи какви са пречките пред създаването в ЕС на интегриран пазар за доставка на колети. Тя цели да сондира мненията на заинтересованите страни по какъв начин могат да бъдат задоволени интересите на клиентите, предприятията и крайните потребители.

ЕК ще използва събраната информация, за да набележи решения в подкрепа на разработването на процес на безпрепятствена доставка на колети в ЕС.

Консултацията е част от текущата дейност на ЕК във връзка с развитието на електронната търговия, която е широко призната като основен фактор за икономическия растеж и за повишаването на трудовата заетост в Европейския съюз. Заинтересованите страни могат да изпращат своите мнения до 15 февруари 2013 г.

Коментари по темата: „ЕК дава тласък на е-търговията”

добавете коментар...

  1. Петя

    всичко, което може да произлезе от възможностите на интернет би дало добри резултати- e-търговия, e-образование, e-здравеопазване .

  2. Крум

    в това число и wi-fi и всичко свързано с дигиталните технологии, така че интелигентно и бързо да боравим с тях.

  3. Крум

    не само електронна търговия, но и електронно образование и други такива форми до които да има достъп всеки човек.

  4. Димитър

    в дигиталната култура е бъдещето- образование, търговия и всички други сектори от значение за стоките, хората и услугите.

  5. Данчо

    доста удобен начин и за потребители и за заетите в тази сфера, технологиите все повече започват да пестят ценни ресурси-време и пари.

  6. Михаела

    още едно приоритетно звено, което е от значение за качественото развитие и обслужване.

  7. Христо

    казано просто това е да се изгради дигитална култура сред българското общество.

  8. Кристина

    дали ще е онлайн пазаруване, разширяване на WI-FI или дигитализирането на образованието просто трябва да внедрим наистина по-широко тези неща като възможност за ползване.

  9. Георги

    Браво на Нели Крус !

  10. Мария

    Аз лично дори предпочитам онлайн пазаруването 😉

  11. Сами

    Ако не беше Нели Крус – нямаше да стигнем до тея прозрения 😉

  12. Мими

    Айде де…е-търговията е един голям раздел от търговията въобще …и става все по-важно да се обърне повече внимание именно на нея 🙂

  13. Василена

    изключително позитивна личност е тази жена, дано с нейния усет и нюх да усетим наистина разликата и да модернизираме образованието си ,търговията си и всички други значими области.

  14. Дидо

    Искам тук да споделя благосарността ми към г-жа Нели Крус, която показа и доказва на българите, че сме нация с много ум и потенциал!!! Инвестициите в дигиталните технологии започнаха и скоро ще усетим разликата!

  15. Стефан

    хайде, време е за целенасочено и градивно внедряване и използване на съвременните технологии- e-call ,wi-fi .

Коментар