Kaspersky Anti-Virus 2013 с най-високата оценка на AV-Comparatives

Букурещ, 27 ноември 2012 г. – Kaspersky Anti-Virus 2013 бе отличено като едно от най-ефективните решения за сигурност, като получи най-високата оценка на AV-Comparatives – „Advanced+“. Това сочат резултатите от независимо изпитване на австрийската организация, проведено през октомври 2012 г.

Основни факти

• Реномираната австрийска лаборатория AV-Comparatives проведе изпитвания за ефективност срещу зловреден софтуер през октомври 2012 г.

• Изпитванията се концентрираха върху ефективността на продуктите при премахване на зловреден софтуер.

• В изпитването участваха 13 антивирусни програми.

• Kaspersky Anti-Virus 2013 завърши на първо място с оценка „Advanced+“, най-високата оценка на AV-Comparatives.

Според правилата за изпитване на ефективността при премахване на зловреден софтуер, продуктите, включени в изпитването, бяха инсталирани на предварително заразени машини. На случаен принцип бяха избрани единадесет вида зловреден софтуер измежду подбрана за целта група от програми, а други три, които са участвали в изпитванията преди година, бяха добавени с цел да се установи дали в тяхна връзка са били направени подобрения. След инсталирането на продуктите беше сканирана цялата система и бе стартиран процесът по премахване на зловредния софтуер съгласно инструкциите на съответните антивирусни програми. Цел на експертите от лабораторията бе да се възпроизведе ситуацията, в която се озовава обичайният домашен потребител, когато му се налага да отстрани зловреден софтуер. След сканирането на системата, машините бяха рестартирани и експертите проведоха обстоен анализ на всеки един компютър, за да проверят доколко успешно е премахнат зловредният софтуер.

Kaspersky Anti-Virus 2013 завоюва първото място с резултат 94 от общо 100 точки. Продуктът успешно премахна всичките 14 зловредни софтуера, използвани от експертите. Единствената незначителна слабост, която не позволи на Kaspersky Anti-Virus 2013 да получи максималния резултат от 100%, бяха известните трудности при премахването на най-трудните за отстраняване видове зловреден софтуер. Единият бе отстранен от продукта, но не и някои негови части (изпълними файлове, главни зареждащи записи/MBR или промени в регистрационните записи). Друг вид беше отстранен с помощта на диск за възстановяване на системата.

Само три от останалите 12 конкурентни решения успяха да открият и отстранят всички видове зловреден софтуер.

Този забележителен резултат отреди на продукта на „Лаборатория Касперски“ оценка „Advanced+“, най-високата в класацията на AV-Comparatives.

Олег Ишанов, ръководител на отдел „Изследвания за борба със зловредния софтуер“ в „Лаборатория Касперски“:

„Според AV Comparatives основната цел на тези изпитвания бе да се демонстрира, че професионалните антивирусни продукти трябва да вършат много повече от това просто да изтриват зловредни файлове. За нас е удоволствие да получим ново потвърждение, че потребителският ни продукт отново е отговорил на очакванията на анализаторите и е доказал високото си качество и е спечелил най-високата оценка на лабораторията“. 

Коментар