Цифров мозък „мисли” преди да действа

Учени от канадския университет Ватерло създадоха най-реалистичния модел на човешки мозък. Проектът SPAUN (Semantic Pointer Architecture Unified Network) стъпва на суперкомпютър, който моделира работата на 2,5 милиона неврони. За сравнение, човешкият мозък има около 100 милиарда неврони.

Камера с резолюция 28х28 пиксела захранва с информация цифровия мозък. SPAUN разполага също с роботизирана ръка, която записва на хартия резултата от обработката на данните, съобщи Дейли Мейл.

SPAUN работи не като компютър, а като истински човешки мозък. Системата имитира взаимодействие на различни части на мозъка при обработка на информацията.

Устройството не просто изпълнява поставените задачи, а мисли върху това как да ги реши, уверяват разработчиците. То може да помни, научава и възпроизвежда на хартия цифри и букви и дори да премине IQ тестове.

Изкуственият мозък, подобно на човешкия, не може да пази голям обем информация в кратковременната си памет, в резултат на което понякога греши. Бъдещите планове предвиждат самостоятелно обучение на SPAUN на базата на собствените учения и опит.

Коментар