Китай смята Cisco за шпионин

Наскоро САЩ определиха като опасни за националната си сигурност китайските производители на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE. В отговор азиатската страна атакува Cisco – най-голямата американска мрежова корпорация.

В няколко китайски издания се появиха публикации, които обвиняват Cisco в шпионаж в полза на САЩ. Мрежовото оборудване на компанията се използва навсякъде в Китай, което позволява да бъде установен контрол над почти цялата инфраструктура в страната, твърдят медиите, позовавайки се на данни от Националната китайска група за спешно реагиране на компютърни заплахи.

Твърди се също, че повечето кибератаки срещу информационните мрежи на Китай са дело на САЩ и, че Cisco оказва помощ на американското правителство в организацията на подобни нападения, съобщи Engadget.

Ето защо китайското правителство е взело решение да премине към оборудване местно производство. В частност, операторът China Unicom постепенно се отказва от устройствата на Cisco.

Китайските медии съобщават, че 72-ма членове на американския Конгрес са акционери в Cisco, което им дава възможност да координират действията на компанията срещу Китай.

Освен това действащият в САЩ „патриотечен акт” дава широки пълномощия на правителството да надзирава местните компании с цел гарантиране на националната сигурност, се посочва още в публикациите.

Коментари по темата: „Китай смята Cisco за шпионин”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Мдаа, янките имат навика да заместват свободната конкуренция с с протекционистичен административен боздуган, но вече не са в състояние да уплашат китайците. Още няколко години и ще започнат по-скоро те да се стряскат, като им скръцнат от Пекин.

Коментар