LTE абонатите ще нараснат двойно до 2014 г.

Продължава разгръщането по целия свят на високоскоростни мрежи от четвърто поколение LTE. Анализаторската компания Yankee Group прогнозира, че до края на 2012 г. технологията ще бъде достъпна в 65 страни, в сравнение с 47 през 2011 г.

Очаква се броят на LTE абонатите да достигне 114 млн. тази година, а през 2014 г. от технологията ще се възползват над два пъти повече потребители – 258 милиона.

Нуждите от комуникации на предприятията нарастват всеки ден, а телеком операторите се сблъскват със сериозни предизвикателства. Това дава тласък на инвестициите в LTE мрежи, коментира Yankee Group.

Според анализаторската компания, операторите трябва да търсят нови начини за постъпления от своите мрежи, тъй като нараства конкуренцията от страна на доставчици на ОТТ услуги (Over-The-Top Content –доставка на видео и аудио без интернет провайдер), които могат да им отнемат приходите от гласов трафик и SMS услуги.

Yankee прогнозира, че приходите на операторите от гласови услуги и SMS ще паднат до 697 млрд. долара през 2016 г., срещу 769 млрд. долара през 2011 г.

Коментар