Конференция „Съвременните ИТ технологии в помощ на българските общини”

На 29 ноември 2012г., в гр. Банско се проведе специализираната конференция „Съвременните ИТ технологии в помощ на българските общини“, насочена към основните предизвикателства пред общинските администрации в България и възможностите за тяхното преодоляване посредством използване на модерните ИТ технологии. Мероприятието бе първата съвместна инициатива на община Банско и Intelligent Systems Bulgaria, организирана под формата на полудневен семинар.

Конференцията бе открита от Милен Манчев, CRM Sales lead, South Balkans в Microsoft, който приветства гостите и въведе аудиторията в основните теми на мероприятието. Той очерта основните трудности, с които се сблъскват българските общини днес и представи специализираните ИТ решения, създадени с цел да посрещнат проблемните области като осигурят прозрачност, ефективност и гъвкавост на административните дейности и процеси. Г-н Манчев представи пред присъстващите и няколко проекта, реализирани за общински структури в различни краища на света и направи онлайн демонстрация на специализирани портали за обслужване на някои от основните дейности на местната администрация.

Боян Мартинов от Intelligent Systems Bulgaria, водещият Microsoft Dynamics партньор за страната, сподели опита на компанията от работата с държавните структури и добрите практики, които успешно са въведени в някои от общините в България. Чрез реални примери, той акцентира върху конкретните възможностите за оптимизиране на общинските дейности и тяхното ефективно управление чрез използване на специализирани ИТ инструменти, създадени за структурите на местната власт.

Специалисти от Алфа Солушънс 7 – компания, осигуряваща консултантски услуги в областта на Еврофондовете – представиха най-актуалните програми за подпомагане на българските общини, с фокус възможностите за финансиране на ИТ инициативи. Те споделиха и опита си от няколко успешно реализирани проекта с бенефициенти различни общини в България.

По време на събитието между участниците се инициира открита и интересна дискусия, на която те обсъдиха предизвикателствата и възможностите пред българските общини, начините за оптимизиране на дейностите и още по-ефективно взаимодействие между гражданите, бизнеса и местната власт. Дискусията по повод модерните ИТ решения за българските общини се пренесе и по време на официалната вечеря, организирана след конференцията.

 

Коментар