Все повече корпоративни среди се виртуализират

Решенията за виртуализация се радват на засилено търсене от корпорациите. В частност, расте броят на виртуализираните сървъри и персонални компютри. По данни на Gartner, през 2016 г. компаниите ще използват четири пъти повече решения за виртуализация и консолидация на сървърни среди, което ще съответства на 16,9% от всички компютри в корпоративната среда.

       
         

Консолидацията на настолните системи чрез централизиран хостинг на виртуализирани десктопи (Server-hosted Virtual Desktops, SHVD) повишава ефективността на ИТ инфраструктурата на предприятията и снижава разходите за предоставяне на приложения за отдалечени потребители. Медалът обаче има и обратна страна – чувствителност към сривове в глобалната мрежа, зависимост от включване към централни системи, повишена потребност от пропускателна способност и по-продължително време за реакция, заради забавянето.

Независимо от скоростта на връзката с глобалната мрежа, при увеличаване на разстоянието пропускателната способност намалява. Само с разширение на канала проблемът с производителността не се решава.

Според Филип Доусън, вицепрезидент по изследвания в Gartner, често организациите не донастройват виртуализираната сървърна среда според нуждите на SHVD. Един от най-разпространените проблеми е когато не е предвидено, че всички потребители могат едновременно да получат достъп до общи файлове. За бърз обмен на информация между стотици и хиляди виртуализирани персонални компютри се налага да бъде увеличена паметта.

В скорошен свой доклад IDC съобщи, че през първата половина на 2012 г. пазарът на софтуер за поддръжка на пълноценна работа на облачни системи и виртуални машини е нараснал със 17,8%. Доставките на софтуер за виртуализация растат стабилно, но на зрелите пазари се наблюдава известен спад, което е разбираемо, предвид високата степен на проникване на виртуалните среди, отбелязва Гарли Чен, анализатор в IDC.

На развиващите се пазари се наблюдава акцент върху сървърната консолидация, като в рамките на няколко години се очаква да бъде достигнато нивото на проникване на виртуализацията в западноевропейските страни. 

по темата: „Все повече корпоративни среди се виртуализират”

добавете коментар...

  1. :)

    Някой може ли да посочи фирма в България, която да се е "виртуализирала" . Ама голяма фирма над 50 служители…която да си повери бизнеса на "облака"

  2. asdasd

    "Медалът обаче и обратна страна "??

Коментар