Windows вече не е основна цел на кибер престъпниците

Винаги се е смятало, че операционната система Windows е топ приоритет за кибер престъпността. Според доклад на компанията за информационна сигурност Sophos, тази тенденция бавно, но сигурно се променя.

       
         

Кибер престъпниците насочват усилията си към операционната система Mac и мобилната платформа Android, сочи анализът. Атаките към тях са нараснали значително напоследък и, според Sophos, Windows вече не е основна грижа за кибер престъпниците.

Принос за това има и самата Microsoft, която значително е повишила нивото на сигурност в Windows 8. Системата разполага с много нови технологии и актуализации в това отношение.

Според Sophos, през 2012 година кибер престъпността застигна повече платформи – от социалните мрежи и облачни услуги до устройства базирани на Android. Наблюдават се също по-голяма изобретателност и по-ефективно използване на атаки от типа "zero-day", се посочва в доклада.

За предстоящата 2013 година се очаква информационната среда да се влошава, като атаките ще продължат да се увеличават и насочват към по-широк набор от платформи.

Sophos подчертава в доклада си изключителното преимущество на Windows 8. Според компанията, Microsoft си е взела голяма поука по отношение на сигурността на нейната операционна система и наистина Windows 8 се откроява от Windows 7. В новата версия е премахната страничната лента и джаджите, които експертите по сигурността посочват като едни от големите слабости в Windows 7.

Освен това Windows Defender вече не е анти-шпионски продукт, а напълно функционален антивирусен софтуер. Едно от големите преимущества на Windows Defender е, че всъщност не може да бъде премахнат от Windows 8, а само да бъде изключен при инсталиране на външна антивирусна програма и автоматично да се включи, щом тя се деинсталира.

по темата: „Windows вече не е основна цел на кибер престъпниците”

добавете коментар...

  1. Dimitrov

    ПЛАТЕНА РЕКЛАМА!!!

Коментар