Microsoft Socl премина в отворен бета тест

Социалната мрежа Socl вече предлага ново потребителско изживяване, съобщи Microsoft. От компанията допълват, че достъпът до проекта е отворен за всеки, който иска да го тества.

Microsoft стартира Socl през декември 2011 година, като до този момент мрежата беше достъпна само до определен кръг от потребители, основно служители на компанията и студенти в областта на информационните технологии от няколко университета.

Проектът обединява социална мрежа и инструмент за търсене, като стимулира потребителите да мислят по съвсем нов начин за това как да използват новите технологии.

Socl включва някои експериментални идеи като Montage (приложение за колаж на снимки) и Kodu (приложение за разработване на игри). Проектът е изграден на базата на езика TypeScript, алтернатива на JavaScript.

Социалната мрежа на Microsoft популяризира изображенията. Освен това използва нова лента за навигация, която помага на потребителите по-лесно да генерират и откриват съдържание, например интересни страници.

Потребителите могат да формират „партии”, участниците в които пък могат да създават плейлисти, да гледат видео и да комуникират помежду си в самия уеб сайт.

Според генералния мениджър на лабораторията по бъдещи социални преживявания (FuSE) към Microsoft – Лили Ченг, Socl все още е изследователски проект без публичен график и информация за това дали ще се комерсиализира от компанията.

В момента търсенето включва най-вече хипер линкове, а изображенията продължават да бъдат на второ място, посочва Ченг. Именно в изображенията e силата на Socl, която променя приоритетите така, че потребители, говорещи на различни езици, да комуникират помежду си.

За да се включат в бета тестването на социалния експеримент на Microsoft, потребителите трябва да посетят сайта на мрежата и да се логнат чрез акаунта си във Facebook или Microsoft.

Коментар