Британски съд постанови глоба за незаконен достъп

Лара Дейвис, служителка в британската Барклейс Банк, беше осъдена да плати глоба в размер на 1925 лири (или 2400 евро), след като незаконно е прегледала банковите отчети на бившата съпруга на своя партньор. В сумата влизат глобата, която и е постановена от съда, обезщетение за жертвата и разходите по делото.

       

Незаконните действия на Лара Дейвис са разкрити след излизане наяве на сделки в eBay при изслушване по развода на нейния партньор – тогава съпругата му разбира, че нещо не е наред, съобщи softpedia.com.

Когато ситуацията се изяснява, служителката бива уволнена и глобена. По този повод Кристофър Греъм, комисарят по информационните въпроси (ICO), подчертава, че санкциите при тези престъпления по член 55 от Закона за защита на данните са твърде леки.

Според комисаря, банковите служители имат достъп до финансова информация от ден за ден, затова се очаква да се отнасят към тази привилегия професионално. Греъм добавя също, че когато има злоупотреба с достъп до чувствителна информация, законът е много ясен и категоричен. Според него, във времена, когато все повече организации имат достъп до лична информация, санкциите за подобни престъпления са твърде неадекватни.

Действащото законодателство на Великобритания сочи, че нарушаването на Закона за защита на данните се наказва само и единствено с финансови санкции, но според Кристофър Греъм по-ефективно наказание би било и лишаването от свобода. Той добавя също, че подобно допълнение в закона би имало изключително превантивен характер, защото твърде лесно и често се злоупотребява с личната информация. 

Коментари по темата: „Британски съд постанови глоба за незаконен достъп”

добавете коментар...

  1. Ket

    "Барклейс Лара Дейвис" значи, че Лара Дейвис работи в Барклейс (Barclays Bank) :-)))))

Коментар