Ричард Столман: Ubuntu шпионира потребителите

Едно от основните предимства на отворения код е, че общността защитава потребителите от зловреден софтуер и частни корпоративни интереси. Според Ричард Столман обаче, Ubuntu – популярната Linux-базирана операционна система – се е превърнала в контра-пример за това.

Столман, сочен за бащата на свободния софтуер, твърди, че в Linux дистрибуцията е инжектиран шпионски код. В резултат на това, всеки път когато потребителят използва търсачката на дистрибуцията за търсене на файлове и папки, тайно се изпращат ключовите думи за търсене до сървърите на Canonical, основният разработчик на Ubuntu, съобщи Free Software Foundation.

Canonical от своя страна изпраща информацията до един от най-големите електронни магазини Amazon. Това шпиониране стига до крайния потребител, включено по подразбиране, но все пак е оставена възможност да бъде изключено от самия него.

Ричард Столман отправя изключително сериозни закани към компанията Canonical. Той смята, че тези действия са изключително непрозрачни и неприемливи, дори приходите от тях да бъдат инвестирани обратно в разработката на отворен софтуер.

Столман добавя още, че има множество дистрибуции, базирани на Ubuntu, и сега светът на отворения код ще види какви мерки ще вземат те, включително дали ще разобличат цялата схема.

Столман вдига все по-сериозно мерника на Canonical, като дори препоръчва на потребителите да я заменят с някоя друга дистрибуция и да препоръчат същото на приятелите си. Даже и на Linux Install Fests (провеждащи се и в България) той настоява да не се инсталира Ubuntu, а вместо това да се разпространява новината, че системата шпионира потребителите.

Столман се старае също по-широк кръг от хора да разберат, че Ubuntu включва и не-безплатни програми, както и че предлага такива. Linux последователят твърди, че на обществото трябва да стане ясно за негативното влияние, което оказват всички тези процеси, произлизащи от Ubuntu, вкл. опитите за легитимиране на несвободен софтуер.

Коментари по темата: „Ричард Столман: Ubuntu шпионира потребителите”

добавете коментар...

  1. Inn

    :))) Да бе!
    Наистина прилича на угоен хамстер!

  2. ert

    Miga, не се тревожи, в Mint-екипа не спят. Не биха си позволили да пуснат версия на системата без напълно да са премахнали шпионските остатъци от убунту. Точно затова минах на минт – същите екстри като убунту, но без неудобния интерфейс и натрапчивите ъпдейти по подразбиеане.

    SoulCounter – пълното отказване от flash и javascript до голяма степен повишава сигурността и възможностите за следене на потребителя, но пък ти отрязва достъпа до половината интернет.. Така че защитата на личните данни не е нещо, което може да се пусне отгоре, а изисква и промяна в навиците на потребителя. Нещо, за което средностатистическия Ганьо в нета не ще и да чуе 🙂
    И все пак, колкото и да е лесно да се заобиколи, с постъпката си убунту нарушава един от основните принципи на свободния софтуер и не заслужава поощрение за това.

  3. SoulCounter

    Здравейте отново. Не ми се влиза в дълги разговори или спорове. Написах моя опит с Firefox, защото го ползвам и намирам за моте нужди, като най-подходящ. Понеже съм много чувствителен към темата "изтичане на информация" постоянно следя всички кънекции в мрежата, портове, и тредове в системата ми. Голяма част от "изтичането" на информация при FireFox става през доброволно инсталираните Add-ons и Plug-ins. Някои от тях имат открита, други почти, а трети доста добре прикрита комуникация с разни странни адреси в мрежата. Някои тредове от браузъра правят доста тихи VPN-и към адреси, много рядко и за много кратко време, дори имам чувството, че преди това проверяват скоростта ми на мрежата и ако е добра тогава си "говорят" с другата страна. Не рядко, след почти еднодневно проследяване и борене с "матряла" установявах, че адресите са свързани с фирми обслужващи търговски задачи по разузнаване за Амазон. Тази фирма е нещо огромно и не е само магазин, тя е като айсберг, който лекинко се подава над водата, а отдолу е цяла планина. (тук не говорим за тривиалните ботове на Амазон). Както и да е. На който му трябва да бъде "по-секретен" може да си инсталира наколко ОС във виртуална среда и да работи с тях, това достатъчно внася объркване сред "врагът".
    Ubuntu е прекрасна среда и ОС, за мен тя е много полезна.
    P.S.
    Самия ФФ не мога да бо обвиня директно и открито, че той "изнася" данни, но пък със сигурност той е отлична среда за ползване от всякакви кодове, които изнасят информация. Към момента, като най-голяма слабост в сигурността на ФФ считам функцията за синхронизация, въпреки уверенията, за използване на "сигурен канал".

  4. Miga

    @ert: Относно Mint – много приятна дистрибуция. Но в About страницата на сайта им можеш да прочетеш следното:
    * Based on Debian and Ubuntu, it provides about 30,000 packages and one of the best software managers.

  5. Ex-Slacker

    Преди 10тина години по препоръка на мой бивш колега – системен администратор се бях ориентирал към Slackware -полупрофесионална и хубава операционна система. Обаче бях "приятно" очарован от едно писмо в Outbox кутията на root акаунта предназначено за сайт съдържащ washington и .edu – за което по никакъв начин не бях уведомен – и то ги уведомяваеше за инсталиране на Slackware на машината. И го видях защото тогава при инсталацията нямах интернет.
    Така че който си въобразява, че има свобода и може да се скрие в интернет или е свободния и отворен код НЕПРЕМЕННО му гарантират липса на шпионски код вътре …. е много му здраве.
    Добре дошли в света на Големия брат!

  6. Хъмм

    @SoulCounter, от къде имаш тази информация, че Firefox изпраща информация за потребителя на Амазон?

    Sent from my Firefox

  7. SoulCounter

    Отново напомням за ОНОВА правило, че 20 минути четене на ръководството ще спести два дни лутане на администратора… И тук случая е подобен! При инсталиране на Ubuntu, ясно се показва на един екран, запитването (искането на разрешение) дали потребителя разрешава тази функция да бъде активирана. Много е просто, избирате "не" и драмата на Ричард Столман няма да се осъществи. И още, на по-късен етап от ползване на системата, винаги може да се забрани тази функция. С това смятам темата за изчерпана !!!
    Ако трябва да бъдем точни, Амазон използва много посредници и дилъри за събиране на информация. На първо място Гугъл директно докладва там, на второ, Firefox браузъра има поне два постоянни треда свързани с машини работещи за Амазон. В днешно време, половината от ресурсите на машината ви работи за подобни начинания, без да знае собственика и, въпреки че му е напомнено това при инсталиране на съответния софтуер..

  8. ert

    Това вече е кофти, но за щастие такива практики не оцеляват задълго в света на FOSS. От месец-два съм на Mint 13 Mate и както се очертава май няма да се връщам към Ubuntu. За не-безплатни програми в Ubuntu не съм чувал, може и да има, но със сигурност има опция за инсталиране на не-свободни драйвери. Може би това имате предвид?

    От толкова хубави снимки на Столман в google images как можахте са сложите точно тази, в която е като хамстер на стероиди… 🙂
    fsf.org/blogs/rms
    freemake.com/blog/richard-stallman
    google search: stallman photo site:fsf.org

Коментар