Siemens спечели за рекорден път наградата за техника и иновации

Изследователи от Siemens и университета Олденбург спечелиха престижната награда на президента на Федерална република Германия за техника и иновации – Deutscher Zukunftspreis за 2012 г. Siemens постигна високото отличие в Германия за четвърти път – повече, отколкото всяка друга компания. Йоахим Гаук, президент на Федерална република Германия, връчи наградата на 28 ноември.

Германската награда за постижения в областта на техниката и иновациите е учредена през 1997 г. от бившия президент Роман Херцог. В допълнение на самите научни постижения, най-важните критерии за подбор включват тяхната патентоспособност и продаваемост.

Изобретението на Siemens и университета Олденбург дава възможност на пациенти със загуба на слуха да чуват стереофонично отново.Стерео технологията се основава на звуково възприятие на двете уши. Тя дава възможност на най-съвременните слухови апарати да преодолеят важен компонент от загубата на слуха. Технологията се моделира по подобие на естествената функция на слуха на здрав човек: подобно на стерео визията, слухът може да бъде стереофоничен само чрез взаимодействието на двете уши. Това изисква пациентите със загуба на слуха да имат взаимосвързани слухови апарати на дясното и лявото ухо.

Преди осем години изследователи на Siemens успяха за първи път да създадат тази взаимовръзка – с най-малката в света тогава безжична система. Това дава възможност на двата слухови апарата да обменят и преизчисляват големи обеми от данни и да се адаптират синхронно към моментната слухова ситуация. Взаимодействието създава напълно достоверно качество на звука. Така например, отделните слухови апарати на лявото и дясното ухо безжично обменят информация и автоматично регулират силата на звука.

Основните предизвикателства при разработването на нови слухови апарати включват оптимизиране на предаването на глас, като същевременно представят хомогенен стереофоничен звук от околната среда. Непрекъснатото развитие на двустранните слухови апарати с вградена безжична технология ще бъде насочено към по-нататъшно оптимизиране на звуковия модел. Интелигентните устройства на бъдещето автоматично ще идентифицират все повече и повече слухови ситуации и ще реагират автоматично на тях.

Изследователите на Siemens са били номинирани за наградата осем пъти и са спечелили престижното отличие през 2004, 2005 и 2007 г.

Коментар