Apple ще произвежда iMac в САЩ с 200 души

Миналата седмица шефът на Apple Тим Кук обяви, че компанията ще инвестира 100 милиона долара за пренасяне на част от производството на iMac в САЩ. Анализаторите не останаха безразлични към това изказване на CEO-то, като дори изчислиха колко нови работни места ще открие компанията от Купертино.

Според икономиста Дан Луриа от Мичиганския център за производствени технологии, Apple ще създаде предприятие, в което ще работят 200 души и което ще произвежда по 1 милион компютъра месечно, предаде Блумбърг. С тази оценка е съгласен и Майкъл Маркс, бивш изпълнителен директор на контрактния производител Flextronics International.

Прокрадват се мнения, че решението на Apple да пренесе частично производството на iMac в САЩ е обусловено от вълната критики срещу компанията, свързани с нарушаване на правата на работниците и лошите условия на труд в заводите на Foxconn в Китай, където основно се произвеждат епълските продукти.

Друг фактор е намерението на Lenovo – най-големият производител на компютри в момента – да отвори завод в Северна Каролина, САЩ, продукцията от който ще бъде предназначена за корпоративни и правителствени клиенти, твърди професорът от Харвард Вили Ших. Примерът на Lenovo може да послужи като модел за аналогични действия от страна на Apple, смята професорът.

Lenovo планира да произвежда стотици хиляди лаптопи и настолни РС в предприятие с две работни смени и общо 100 души персонал. Заплатата на един обикновен работник в завода се очаква да бъде около $32 хиляди годишно, а за квалифицираните специалисти – $65 хиляди.

HP също не остана безучастна към горещата тема с производството на компютри в САЩ. Компанията от Пало Алто припомни, че открай време тя произвежда настолни компютри и сървъри на родна земя. През миналата година HP е произвела в САЩ над 2,9 милиона компютъра, които се реализират на националния пазар.

Коментар