Ултрабуците с под 10% от ноутбук пазара

Intel прогнозираше, че до края на 2012 г. ултрабук компютрите ще заемат 40% от пазара на ноутбуци с процесор Ivy Bridge. Към момента обаче тънките и леки мобилни компютри могат да се похвалят само с 10% дял в сегмента, съобщи digitimes.com.

Според източници от ИТ индустрията, Intel ще може да изпълни поставената цел за ултрабуците, след като пусне новите процесори Haswell, очаквани в края на второто тримесечие на 2013 г.

Новите чипове ще бъдат по-производителни и същевременно по-евтини от своите предшественици Ivy Bridge. Тласък на ултрабуците ще даде и операционната система Windows 8, която ще стане стандарт за новите компютри.

Все повече производители пускат ноутбуци, близки по характеристики с ултрабуците. Тези нови устройства с цени в диапазона 700-900 долара обаче отстъпват на ултрабуците по дизайн и тегло.

Самите ултрабуци се търсят по-слабо отколкото еталона и лидер на пазара MacBook Air. Причината за това са високите цени на Windows моделите, от които се очаква да са по-евтини от епълските.

Topology Research Institute прогнозира, че през 2012 година в света ще бъдат продадени 16,7 млн. ултрабука, което е само 8% от общия обем на ноутбуците. Продажбите през 2013 г. ще нараснат до 31,6 млн. броя, което означава 14,6% дял за ултрабуците.

Коментари по темата: „Ултрабуците с под 10% от ноутбук пазара”

добавете коментар...

  1. :)

    Това го казах преди 7-8 месеца тук.
    НЯМА КАК тези устройства да станат масови…вече никой не дава пари за да пълни джобовете на друг защото някой идиот помислил така…ще си седят там с редките продажби и ще си правят анализи защо така 🙂

Коментар