Над половината патентни искове идват от „тролове”

Над половината от патентните искове в САЩ през тази година са подадени от т.нар. патентни тролове. За първи път в историята троловете преминават границата от 50%, съобщи Ройтерс.

За патентни тролове се считат компании, които не се занимават с разработка и производство, а се опитват да печелят като купуват патенти и водят съдебни дела за нарушения, свързани с тях.

Изследването за патентните искове е проведено от Колин Чин, професор по право в Университета на Санта Клара. Данните показват, че делът на исковете, подадени от патентни тролове, възлиза на 61% от общия брой патентни искове в САЩ за периода от 1 януари до 1 декември 2012 г. Миналата година този показател e бил 45%, а преди пет години – 23%.

Стремителното увеличение в дела на исковете, подадени от тролове, свидетелства, че системата за защита на правата върху интелектуалната собственост се е превърнала в механизъм за печалби и се нуждае от радикална реформа. Повечето искове са подадени от компании, които не произвеждат нищо, отбелязва авторът на изследването.

Все по-често жертви на троловете стават млади компании, които току що са получили инвестиции за развитие на своя бизнес, отбелязва Колин Чин. Статистиката показва, че на атаки от патентни тролове са подложени 35% от компаниите, получили от 50 до 100 млн. долара инвестиции, и 20% от фирмите с финансиране от 20 до 50 млн. долара.

Любопитен факт също така е, че значителна част от споровете с участие на тролове се решават извън съда. Според проучване на Бостънския университет, исковете, подадени от патентни тролове в периода от 1990 до 2010 г., костват на индустрията половин трилион долара.

Коментар