Обещават единна Ubuntu за РС и смартфони

Марк Шатълуорт, основателят на Canonical, разкри, че компанията планира да създаде и поддържа единна операционна система Ubuntu за смартфони, РС-та, сървъри и суперкомпютри.

„Наистина е много интересна възможността за обединяване на всички различни изчислителни платформи. Нека направим една ОС, която работи на телефон и суперкомпютър. Близо сме до това сега – знаем, че Ubuntu е велика ОС за десктоп, сървър и облак. Мисля, че следващата стъпка е да пренесем опита от вградения свят в облака. Върху това сме се фокусирали в Canonical”, посочва Шатълуорт в интервю за Slashdot.com.

Той подчертава значението на мобилния пазар, коментирайки сравнително ниската популярност на Linux при персоналните компютри. Според него, успехът на РС пазара минава през успех и на мобилния пазар.

Едно от сериозните предизвикателства за Ubuntu на РС пазара е „безплатният Windows”, смята основателят на Canonical, визирайки явно пиратството. На мобилния пазар обаче подобен проблем не съществува. Ето защо Canonical се фокусира върху мобилните устройства, където може да изгради по-дълбоки отношения с „ежедневните потребители”.

„Всички големи PC компании сега продават компютри с предварително инсталирана Ubuntu. Така че ние имаме много солидни ангажименти в индустрията. Но тези РС компании са „нервни” да предлагат нещо ново на РС купувачите. Ако PC купувачите са запознати с Ubuntu както с телефоните и таблетите, те ще са по-склонни да купят PC с Ubuntu”, коментира Шатълуорт.

Коментари по темата: „Обещават единна Ubuntu за РС и смартфони”

добавете коментар...

  1. Теодор

    Иване, за нисък клас AMD може и да си прав. Не знам, защото ползвам среден и висок клас Intel, както за десктоп, така и за лаптоп. Смея да заявя,че 64 битовото Убунту върви чудесно. Впечаленията ми се основават на производителността на конкретно user space приложение. Изглежда ти имаш конкретна информация как се справя gcc за amd и intel. Би ли я споделил?

  2. Ivan

    Тодоре, освоният и най-голям пазарен сегмент на AMD с който конкурира успешно Intel като цени са именно процесорите от най-нисък клас. Тоест точно в тази пазарна ниша си струва да се купи AMD вместо Intel. На другите места Intel ги бие отвсякъде и това е лошо, защото няма конкуренция и ще държат дълго изкуствено завишени цени. Така идеалната комбинация компютър щайга с котлон на подгряване от AMD + Убунту.

    1. За мобилния пазар Canonical са закъснели прекалено много.
    2. За съжаление няма да е скоро, когато си оправят поддръжката на лаптопи, които също са част от мобилния пазар на джади.

  3. Теодор

    От доста време ползвам 64 битово Убунту и съм доволен. Да UEFI е проблем – трайното решение смятам е въпрос на време.
    Искрено се надявам Canonical да вървят смело към мобилния сегмент и да търсят правилна интеграция с десктоп-ите.
    Що се отнася до твърдението, че Убунту е подходящо за стари AMD процесори …. нямам какво да коментирам 😀 Интересно ми е само каква е практиката, която го е показала …

  4. Ivan

    Ето това е точно модела (Latitude E6530 laptop) на машинките, които ми доставиха и съответно твърдението, че се сертифицирани от Убунту.

    http://www.ubuntu.com/certification/hardware/201201-10339/

  5. Ivan

    Ползвам достъчно дълго Убунту не само като десктоп, а и като сървър от 2006 г. насам. Миналата година вече не го ползвам повече за 6 години Убунту продължава да пропада и да върви от зле на по-зле. Миналия месец ми донесоха голям брой лаптопи на Dell с новите модели Core i7-3720QM с RAM 8 GB и новия заместител на BIOS UEFI, та те били със сертификат за поддръжка от Убунту.

    Оказа се пълна мизерия веднага се появиха проблеми с драйвери, firmware. Изтеглените 64 bit iso не могат дори да boot-нат на тези лаптопи трябва в Old и Legacy да се избере и то пак с проблеми и още куп други мизерии във форумите на Убунту и официалната документация става ясно колко слаба поддръжка има за Intel 64 bit и по-специално за UEFI и т.н подобности, които са обсъждане във форум, а не тук.

    От практиката и лично мои наблюдения Убунту беше добро за слаби и евтини компютри с AMD процесори, но не и за Intel.

    Скоро беше и новината, че AMD закрива целия отдел за разработка и поддръжка на драйвери за Линукс.

  6. mimosh

    Това че имаш ubuntu-12.04.1-desktop-amd64.iso не означава че работи на AMD сам. За справка

    http://bg.wikipedia.org/wiki/X86-64
    и по-пълна версия на английски http://bg.wikipedia.org/wiki/X86-64

  7. Ivan

    Да, "велики" идеи и още по-велики закани. Ubuntu и сега в момента имат проблеми с поддръжка на драйвери, изкуствено забавят updates с последните stable версии на програми и пакети – това по никакъв начин не гарантира качество и стабилност просто рекламен трик.

    Да не говорим за 64 bit версията на Ubuntu всичко е писано само за AMD със забележка амии-и би трябвало да работи и с Intel.

    Толкова са добри и универсални тези от Убунту, че дори лаптопите, които се продават с предварително инсталирана версия Убунту – не работят сензорите за топлина на процесор, диск, мониторинг и контрол на обороти на вентилаторите/кулерите. Разни други фийчъри от Intel също не се поддържат.

    А бе честна мангалска дума от Убунту ние сме много велики и универсални ако искате за Intel процесори 64 битова операционна система единствения избор е това ISO за AMD ubuntu-12.04.1-desktop-amd64.iso с уверение че няма значение че това е писано и оптимизирано за AMD.

Коментар