Trojan.SMSSend.3666 застигна Mac OS X

Нов троянец атакува епълските компютри под управление на Mac OS X. Схемата за разпространение на Trojan.SMSSend.3666 е печално известна сред потребителите на Windows, но досега не е прилагана на Mac OS X системи.

Вирусите от семейството Trojan.SMSSend представляват платен инсталатор, който се зарежда от различни сайтове маскиран като легитимна програма, съобщи компанията за сигурност Доктор Уеб.

В процеса на отваряне на подобен инсталатор, на екрана на компютъра се показва интерфейс, който имитира програми за инсталиране на едно или друго приложение. При продължаване на „инсталацията” вирусът иска от потребителя да въведе номер на мобилния си телефон, а след това да посочи кода, изпратен в SMS съобщение.

Ако потребителят изпълни тези действия, той се съгласява с условията на платен абонамент, съгласно който на неговия мобилен номер постоянно ще се начисляват плащания. По правило, инсталаторът съдържа безполезна информация или програма, която може да се свали безплатно от официалния сайт на разработчика.

Вирусът се популяризира чрез “партньорска програма” ZipMonster, която помага на кибер мошениците да създават подобни платени инсталатори и извършва посреднически услуги по плащане на разпространителите на зловредната програма. Trojan.SMSSend.3666 е първият троянец от този клас, ориентиран към потребителите на Mac OS X, подчертава Доктор Уеб.

Коментари по темата: „Trojan.SMSSend.3666 застигна Mac OS X”

добавете коментар...

  1. petyr

    ако си достатъчно тъп да си инсталираш нещо дето не знаеш какво е заслужаваш да гризнеш дървото. Аз на мака си имам точно определено софтуер който слагам и не се занимавам с глупости. но балъци има доста

  2. :)

    Този троянец ще да е по-популярен с по-старите версии на MacOS X. Излезлия преди почти половин година Mountain Lion по подразбиране ограничава възможностите за инсталиране на допълнителен софтуер – изисква официален подпис от разработчика, издаден от Apple.
    Разбира се, тази защита може да се изключи, а и старите версии на MacOS X не са достатъчно защитени. Но, тя тази атака се базира на социално инжинерство (social engineering). Създаването на ефикасна защита на практика е невъзможно.

Коментар