32GB флаш диск за лаптопи вече струва $350

Компанията Sandisk обяви, че е готова да пусне на пазара флаш-базиран диск от типа SSD (solid-state disk) с капацитет 32GB и на цена от $350. Това ще бъде 2,5-инчов драйв, който ще се предлага като опция за потребителите на лаптопи.
По-рано тази година беше обявен 1,8-инчов 32GB SSD. Новият продукт интегрира  SATA интерфейс, съвместим с дизайна на повечето лаптопи. Така опцията за разширение на капацитета на паметта на лаптопа може да се предлага както от производители или пък самите потребители да извършват ъпгрейда, като заменят стария си HDD с SSD.
Очевидното предимство на флаш драйва е по-високата производителност. Според Sandisk, лаптоп, оборудван с SSD, ще бъде по-бърз с около 50% отколкото такъв с класически твърд диск. Скоростта на трансфер на данните е 100 пъти по-висока с SSD, твърдят от компанията. 2.5-инчовият SSD модел трансферира данни със скорост 67 MB/s, което е малко повече от постижението на 1.8-инчовия SSD от 62 MB/s.
Друго предимство на флаш-базирания драйв е ниската консумация. Това ще удължи живота на батерията, респ. Потребителите ще могат да работят по-дълго със своите лаптопи, когато са в движение или нямат достъп до електрическата мрежа. Твърдият диск, по принцип, изразходва около 20% от цялата енергия, консумирана от лаптопа. Според Sandisk, новият SSD консумира около 0.9 вата при активни операции, докато типичният 2.5-инчов хард драйв изразходва 2.3 вата. Изразено във време, SSD ще осигури на потребителите на лаптопи допълнителни 30 до 45 минути за работа на батерии.
SSD е и високонадежден продукт. Средното време между откази (MTBF) е 2 милиона часа, според Sandisk. Твърдите дискове в лаптопите за консуматорския пазар обикновено имат по-нисък показател MTBF.
SSD отстъпва на класическия твърд диск в цената. Докато 2,5-инчов 160 GB HDD може да се купи за около $150, а 200 GB – за $250, но продуктът на Sandisk с капацитет 32GB струва на едро $350. А 1.8-инчовият вариант се продава за $600. В същото време миниатюрните флашове с USB интерфейс вървят вече по $80 за 4GB и дори под $100 за 8GB варианти.

Коментар