ITU не успя да прокара регулации над интернет

Международният съюз по телекомуникации (ITU) – специализирана агенция към ООН, отговорна за информационните и комуникационните технологии – събра представители от целия свят, за да потърси консенсус по въпроса за регулацията на телекомуникациите.

Въпреки че някои определени условия, като прозрачност относно роуминг услугите, бяха лесно приети, то предложението за прилагане на засилен контрол над мобилните мрежи и телефонния трафик от страна на властта бе категорично отхвърлено от Великобритания, Съединените американски щати и Канада.

Представителите на Чили, Коста Рика, Чешката република, Дания, Финландия, Гърция, Италия, Кения, Нидерландия, Нова Зеландия, Португалия и Швеция също заявиха, че не са способни да се съгласят с подобна идея докато не я обсъдят първо с държавните си правителства.

Критиките към направеното предложение се изразяват в това, че ако се позволи на всяка страна членка на ООН да има равни права над интернет пространството, то ще се стигне до неговото цензуриране. Видни личности като Винт Сърф, един от бащите на интернет, и Сър Тим Бърнърс-Лий, създател и основоположник на световната мрежа, са на мнение, че подобни регулации биха били заплаха за свободния интернет и че стандартите трябва да се поставят от частните организации, изграждащи технологията.

Според държави като Русия, Китай и Саудитска Арабия обаче, ситуацията в момента така или иначе се контролира от определени лица, давайки за пример как САЩ налага правилата за наименуването и регистрацията на интернет адресите, и точно поради тази причина нови регулации са необходими.

От своя страна, Хамадун Туре, генералният секретар на ITU, поддържа становището, че организацията никога не е възнамерявала да подлага контрола в интернет под въпрос, позовавайки се на договора, в който никъде не е упоменато обсъждането на проблемите относно съдържанието.

Великобританската делегация пък е на мнение, че е направила възможните компромиси в името на консенсуса, но не може да се съгласи с ITU. Според делегат от Департамента за култура, медия и спорт новите регулации могат да засилят контрола на правителствата над интернет. Това е в противоречие с желанието на делегацията мрежата да остане свободна и отворена, за да се запазят просперитета, икономическото развитие и свободата на изказа.

Коментар