SSD-тата поевтинели с 300% за три години

Цената на гигабайт SSD (твърдотелен диск) е намаляла от 3 на 1 долар, или с 300% за последните три години – от 2010 до 2012-та, показва статистиката. През второто тримесечие на настоящата година поевтиняването е 20%, а през второто полугодие – с още 10%, съобщи IHS iSuppli.

Някои производители вече предлагат SSD устройства на цена 80-90 цента за гигабайт, като се срещат дори още по-изгодни предложения. В последните години цената на тези устройства за съхранение, налагани като алтернатива на класическия твърд диск, падат, заради свръхпроизводството на NAND Flash памети. Сега обаче ситуацията се нормализира и търсенето догонва предлагането.

В близките няколко години цените ще се стабилизират, а капацитетът за съхранение на устройствата ще расте, прогнозира Dynamite Data. През ноември цените на SSD са били с 24% по-ниски отколкото в началото на годината, докато цената на твърдите дискове се е покачила с 47% спрямо показателите от миналата есен, като причината за това бе разрушителното наводнение в Тайланд, което разстрои HDD индустрията.

Един SSD с капацитет 300-600 GB в момента е два пъти по-скъп от 2,5-инчов HDD 500 GB за ноутбуци. Съвременните твърдотелни дискове обаче са по-надеждни от класическите HDD, твърдят експерти от DRAMeXchange. Освен това тези устройства са 2-3 пъти по-производителни и работят по-дълго отколкото SSD моделите от 2009 г.

Въпреки всички предимства и поевтиняването, SSD си остават нишови продукти. Макар и интересът към HDD и DRAM вече да не е същият, тези продукти са по-привлекателни на пазара за следпродажбени обновления на компютрите, отколкото SSD.

Коментар