McAfее Anti-Theft защитава ултрабука при кражба

Компанията за сигурност McAfee обяви нова технология, която подобрява сигурността на мобилните компютри от типа ултрабук. Решението, разработено съвместно с Intel, комбинира хардуер и софтуер, за да предпази потребителските данни при кражба или загуба на компютъра.

McAfee Anti-Theft се вгражда в ултрабуци с процесор Core 3 от трето поколение, съобщи разработчикът. Технологията работи на хардуерно ниво, независимо от операционната система, за да предотврати изключването на защитата чрез стандартни средства.

Решението позволява на потребителите да откриват и следят отдалечено своите мобилни компютри чрез GPS, 3G или Wi-Fi мрежи, както и да управляват всички параметри чрез удобен уеб интерфейс, да кодират данните на твърдия диск и да блокират достъпа до ценна информация.

В допълнение, технологията Anti-Theft включва и редица други функции, които защитават достъпа до ултрабука в случай на загуба или кражба на устройството. Така например, компютърът може да бъде блокиран, като се предотврати изпълнението на първоначално зареждане в променен ред, при сменен или форматиран твърд диск.

В друг сценарий, системата може да бъде блокирана при отсъствие на връзка с централен сървър, ако е пропуснато определено време за регистрация. Интервалът за проверка на връзката се задава от ИТ администратора. Деблокирането на системата става с повторна активация от потребителя или ИТ администратора.

Технологията също така следи за неупълномощен достъп до компонентите, голям брой повтарящи се опити за влизане в системата и други действия, които налагат блокиране на системата.

Коментар