Инвестираме 6 млн. лв. в речен инфоцентър

Близо 6 милиона лева ще бъдат инвестирани за изграждане на първия по рода си Речен информационен център в България. Неговото строителство ще открие над 250 работни места, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при стартиране на проекта.

По думите му, изграждането на РИС центъра е много важно за реализацията на целия проект за внедряване на речна информационна система в българския участък на река Дунав – БУЛРИС. „Българският участък бе определян от Европейската комисия като едно от тесните места на реката затова е приоритет работата по проекти, които допринасят за подобряване на корабоплаването”, допълни Ивайло Московски.

С реализацията на проекта ще бъдат изпълнени ангажиментите, които имаме като страна-членка на Европейския съюз, да разработим и внедрим подобна система в българския участък на реката. Условие, което е задължително за нашата държава.

„Част от системата вече е готова, а днес започваме изграждането на центъра, от който тя ще се управлява”, каза министър Московски. Сградата ще бъде на три нива, проектирана е да издържи сеизмични сили от VIII степен и отговаря на най-съвременните изисквания за енергоефективност.

Изграждането на РИС центъра е част от дейностите по фаза 2 от проекта „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Проектът се финансира със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”. Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Стойността на целия проект „БУЛРИС” е в размер на над 35 млн. лева, като 85% от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% – от републиканския бюджет. Проектът трябва да бъде окончателно завършен в средата на 2014 г.

Коментар