Броят на притежаваните от Siemens патенти нарасна със 7% до 57 300

Броят на подадените от Siemens патентни заявки продължава да расте: за фискалната 2012 г., компанията е подала около 4 600 заявки за патент – седем процента повече, отколкото година по-рано. Портфолиото от патенти на Siemens към момента включва 57 300 такива по цял свят. Броят на оповестените от компанията изобретения също достигна нов връх от 8 900. Дванадесет особено успешни изследователи и разработчици, които Siemens отличи като изобретатели на 13 декември 2012 г. в Мюнхен, играят водеща роля за тези постижения. Тези личности са откривателите на 613 изобретения и 734 индивидуални патенти. „Вашите гениални идеи са в основата на високо иновативни продукти, които вече са довели до повишаване на енергийната ефективност и производителността в много индустрии", изтъкна президентът и главен изпълнителен директор на Siemens, г-н Петер Льошер, по време на церемонията по награждаването. „С всяко изобретение и всеки патент, нашите изследователи проправят пътя за продължаване на растежа на Siemens", допълни той.

Siemens отново даде тласък на своята сила при иновациите като достигна нови висоти през фискалната 2012. Броят на новите изобретения надхвърли този от предходната година с пет процента, като надхвърли повече от 8900 изобретения или около 41 на работен ден. Днес, всеки от около 29 500 служители на компанията, занимаващи се с развойна дейност, оповестява средно над два пъти повече изобретения отколкото преди десет години. В резултат на това броят на патентните заявки през фискалната 2012 г. нарасна със 7 % спрямо предходната година – до около 4 600 или почти 21 на работен ден. Портфолиото от патенти на Siemens в момента включва 57 300 патенти, в сравнение с 53 800 година по-рано. Около 20 200 от патентите през тази година са за екологично чисти предложения от екологичното портфолио на компанията, което се състои от високо енергийно ефективни продукти и решения, възобновяеми енергийни източници и технологии за опазване на околната среда. През фискалната 2012 г., Siemens генерира приходи от €33.2 млрд. от екологичното си портфолио – изпреварвайки общия ръст на приходите на Siemens с 10 % спрямо същия период на миналата година. По този повод главният технологичен директор на Siemens Клаус Хелмрих отбелязва: „Дори и в икономически трудни времена, ние винаги сме били в основата на успеха на Siemens".

Дванадесетте изобретатели на 2012 г., сред които има две жени, работят в Германия, както и в Дания и САЩ. Техните патенти са послужили като трамплин за множество иновации – като например продукти, които подобряват ефективността на промишленото производство и производство на електроенергия или подобряват медицинската диагностика. Предложения, разработени на основа на иновациите на носителите на наградата например включват система, която подобрява качеството на специалните томографски изображения на изчислените и иновативни луминесцентни покрития за рентгеново оборудване, което увеличава светлината с цел да се намали излагането на пациентите на радиация. За инсталации за вятърна енергия, изобретателите са разработили специални компоненти, известни като „Опашките Дино", които се прилагат към задния край на витлата на турбинните, което прави турбините по-тихи и увеличава тяхното производство на енергия. За електроцентралите с комбиниран цикъл на производство, изобретателите на Siemens са разработили процес, който позволява на операторите да увеличават производството на електроенергия в рамките на секунда и да поддържат това ниво на производство на електроенергия за определен период от време.

От 1995 г. насам Siemens награждава всяка година своите изобретатели, в чест на изключителните изследователи и разработчици, чиито изобретения са дали своя основен принос за успеха на компанията.

 

Коментар