Продадоха за 700 000 лв. яхтата на Тодор Живков

700 000 лв. с ДДС достигна продажната цена на публичен търг с явно наддаване за моторната яхта “Балкан”. Търгът, организиран от Министерството на държавната администрация и административната реформа, бе спечелен от “Дунав турс” АД в конкуренция с “Капман консултинг” ЕООД.

Процедурата за продажба на прочутата яхта на Тодор Живков, закупена през 1982 г. за 2 милиона долара, стартира с начална цена 680 000 лв. Участниците в търга наддаваха със стъпка 10 000 лв. Бяха закупени четири документации за участие в търга, като заявления подадоха “Дунав турс” АД и “Капман консултинг” ЕООД.

Моторната яхта „Балкан” е произведена в “Cantieri di Piza” S.P.A. през 1981 г. в гр. Пиза, Италия, под наблюдението на “Lloyd”s Register of Shipping”. В момента плавателният съд се намира на сух док във военноморската база „Атия” край Бургас.

Яхтата е произведена от висококачествена дървесина и пластмаси. Металните части по корпуса, свързващите елементи и другите метални конструкции са изработени от метали, които не корозират и практически са дълготрайни в морска среда.

Коментар