Изкуствено торнадо ще генерира чиста енергия

Американската компания Avetec наскоро получи 300 000 долара от милиардера Питър Тиел, основател на интернет гиганта в сферата на онлайн разплащанията PayPal, за да извърши проучвания за генериране на чиста енергия.

Канадският инженер и създател на Avetec Луи Мишо смята, че силата на едно изкуствено създадено торнадо може да бъде овладяна и насочена към завъртането на турбини, като по този начин се произвежда екологично чиста електроенергия, съобщи softpedia.com. Според него, технологията ще бъде изцяло лишена от въглероден двуокис и други вредни химични съединения, което означава, че ще има сравнително малък екологичен отпечатък.

Луи Мишо възнамерява да използва топлина, генерирана от газовите или от конвенционалните топлоелектрически централи. Излишната топлина може да се съхранява под остър ъгъл в кух цилиндър, откъдето ще се изтласква през турбини и ще произвежда електричество.

Канадецът смята, че един такъв процес може да добави 200 мегавата към енергията, произведена от 500-мегаватова централа на въглища или конвенционален газ.

Компанията на Луи Мишо си сътрудничи по проекта със специалисти, работещи с колежа Ламбтън в Онтарио. С тяхна помощ Avetec се надява много скоро да демонстрира работещ прототип на технологията.

Коментар