Трикратен ръст при LTE смартфоните догодина

Световните продажби на телефони с поддръжка на мобилна връзка от четвърто поколение (LTE) ще нараснат трикратно до 275 млн. броя през 2013 г., спрямо 90,9 млн. броя през 2012. Именно следващата година ще се окаже най-успешна в историята на 4G, прогнозира Strategy Analytics.

Най-интензивно развитие на LTE мрежите ще се наблюдава в Съединените щати, Великобритания, Япония, Китай и Южна Корея. Основни доставчици на тези пазари ще бъдат компаниите Apple, Samsung, LG, Nokia, HTC, Motorola, RIM, Huawei, ZTE и Pantech. Най-продавани LTE устройства се очаква да станат iPhone 5 и Galaxy S3.

Много оператори и производители на телефони предлагат LTE модели в различни страни по света. Технологията се развива толкова бързо и стана толкова важна за пазара, че нито един оператор, доставчик на услуги, производител на компоненти или на телефони не може да я игнорира, коментира Strategy Analytics.

Анализаторите не изключват възможността през 2013 година да излязат LTE устройства с марките Amazon и Mozilla. Но те много трудно биха могли да конкурират останалите доставчици на смартфон пазара, освен ако не пуснат революционно нови продукти като дизайн, цена и достъпни услуги, коментира Strategy Analytics.

Като цяло, през 2013 година в света ще бъдат продадени 876 милиона смартфона, прогнозира TrendForce. Това е с 24,3% повече спрямо продажбите през настоящата година. Първата петица на смартфон доставчиците се формира от Samsung, Apple, Lenovo, HTC и Nokia.

В сегмента на LTE смартфоните Samsung ще запази лидерската си позиция. Вече пет поредни тримесечия корейският производител е номер едно на този пазар, като през Q3 2012 държи 40%, по данни на Strategy Analytics. По-рано обаче компанията контролираше над 50% от продажбите на LTE смартфони.

Коментар