3Com планира разширение на бизнеса си в България

Българският ИТ пазар тепърва ще нараства, и то с бързи темпове, според мрежовата компания 3Com, която представи на семинар в София своите решения за сигурност и плановете си за бизнес у нас, заедно с дистрибутора Солитрон.
Компанията възнамерява да разшири дейността си в България и да наложи пазарно присъствие, подобно на това в съседните страни Турция и Гърция. Там 3Com е утвърден доставчик за големи корпоративни клиенти от рода на военни структури и финансови институции.
Същевременно 3Com предлага и решения за малкия и среден бизнес, като така покрива нуждите на целия спектър от потребители, за разлика от други компании, нейни конкуренти, опериращи с по-тясно продуктово портфолио.
Системите от типа IPS (Intrusion Prevention Sysytem) са бъдещето за сигурността на мрежите, заявиха специалисти от 3Com. Това са системи, които засичат в реално време познати и непознати атаки, преглеждайки целия трафик, но без да го забавят.
През 2004 година 3Com закупи за 430 милиона долара компания за IPS. Решението на 3Com в тази област, TippingPoint IPS, е признато от индустрията като ефективно средство за спиране на вируси, червеи, троянски коне и шпионски софтуер, още преди те да са влезли в мрежата.
Външните атаки не са единственият проблем за сигурността в една мрежа. Статистиките показват, че между 70% и 80% от атаките идват отвътре в самата мрежа. Те могат да са дело както на служители, така и на устройства. Освен че засича вътрешни атаки, IPS ги проследява и до мястото, от което са направени, и дава възможност веднага даден служител или устройство да бъдат сложени под карантина или да се ограничи достъпът им в мрежата.
След поглъщането на множество компании, 3Com разполага с едни от най-добрите специалисти по сигурност в света. Именно за целите на сигурността, компанията ангажира и хакери, с които сключва договори за създаване, тестване и предоставяне на злонамерен софтуер, като те подписват споразумение, че няма да използват тези програми за извършване на атаки. В резултат, 3Com е отговорна за повечето пачове, пуснати от Microsoft през последните 6 месеца, стана ясно още на семинара, организиран от дистрибутора Солитрон.
В близките месеци 3Com ще пусне комутатори, в които под формата на модул ще може да се вгражда компютър с Linux OS. Така потребителите ще могат да избират сред много повече Linux готови приложения (особено за управление на мрежи), както и ще могат да пишат собствени такива (за военни приложения, финансови операции и др.), поясниха експерти от компанията.

Коментар