НАСА дава по $25 000 за иновативни идеи

Иновативни идеи от региона на Централна и Източна Европа и Турция могат да спечелят две стипендии на стойност от $25 000 за участие в технологичната програма „Singularity University” в изследователския център на НАСА в Силициевата долина, САЩ. Състезанието е отворено за иноватори и предприемачи. Те трябва да кандидатстват с проекти, които биха подобрили живота на поне 1 милион души в техния регион.

Самото състезание „Singularity University Global Impact” се провежда за втора поредна година. През 2012-та бяха представени повече от 50 проекта, а организаторите очакват през 2013 година броят им да надхвърли 200.

Иновативни идеи от Австрия, България, Чехия, Унгария, Румъния, Полша, Словения, Словакия, Турция и Украйна ще се състезават за двете стипендии. Победителите в състезанието ще вземат участие в програмата през 2013 г. Всяка стипендия се равнява на $25 000 и ще покрие всички разходи, вкл. път, настаняване, храна и образователна програма.

„Това е безспорно една от водещите технологични програми в Света, а миналата година български участник успя да спечели стипендия и да замине в НАСА. Убеден съм, че и тази година ще имаме участници на финала на състезанието”, коментира Райчо Райчев – представител на Програма „Сингулярити” в България.

Процесът на кандидатстване в тазгодишния конкурс ще се различава от този през 2012 г. Участниците могат да намерят цялата информация на сайта на програмата и да кандидатстват от 1 декември до 15 февруари. Кандидатстването ще премине в два рунда. Всеки от тях ще бъде оценяван поотделно.

Хората, които бъдат избрани в първия етап, ще могат да работят върху имплементиране на проектите си преди решаващата фаза. Финалистите ще бъдат обявени през март. Организаторите насърчават участниците да се включат още в първия етап на състезанието, за да имат повече време за работа по проекта в следващите етапи.

Финалистите ще представят идеите си по време на финала на Global Impact CEE&Turkey. Окончателното представяне ще бъде пред Салим Исмаил, бивш заместник изпълнителен директор на Yahoo, и редица регионални ръководители на големи корпорации. Финалът ще се проведе в Будапеща, Унгария в средата на април 2013.

Коментари по темата: „НАСА дава по $25 000 за иновативни идеи”

добавете коментар...

  1. Дани Милев

    Супер е! Нека повече хора участваме и светът да научи за нас. Редно е освен златни медали по олимпиади по математика да печелим и такива стипендии, като сме толкова добри.

Коментар