Водеща банка ще пести с Microsoft-Novell

Глобална банка избра софтуера с отворен код SUSE Linux Enterprise като стандартна Linux дистрибуция в своята организация, съобщи вчера Microsoft. HSBC е поредната финансова институция, която се възползва от споразумението между Microsoft и Novell, целящо да осигури съвместимост мeжду Windows и Linux среди.
Сделката предвижда Microsoft да достави на HSBC сертификати за тригодишна абонаментна поддръжка на SUSE Linux Enterprise Server от Novell. Банката е решила да уеднакви своята Linux среда, за да намали сложността и цената на притежание (TCO). Друг търсен ефект е подобряване на взаимодействието на Linux със съществуващата Windows инфраструктура.
Някои ще бъдат изненадани да научат, че цената за притежание на Windows средата е по-ниска от тази на Linux, заяви Матю О’Нийл, директор на групата за разпределени системи в HSBC Global IT Operations. Банката ще стандартизира Linux инфраструктурата си на базата на SUSE Linux Enterprise и ще продължи да използва платформата Microsoft Active Directory. В резултат на това от HSBC очакват да намалят сложността да смесената ИТ среда, както и разходите за нейното притежание и експлоатация.
HSBC е базира в Лондон и оперира чрез мрежа от 9500 офиса в 76 държави. Персоналът на банката, достигаш 284 000 души, обслужва 125 милиона клиенти по света, 25 милиона от които са регистрирани за Интернет банкиране.
Microsoft и Novell подписаха споразумение в началото на ноември миналата година. Съгласно сделката, двете компании ще маркетират и поддържат съвместни решения, които осигуряват съвместимост и взаимодействие на Windows и Linux системи в смесени среди.
Като част от петгодишното споразумение, Microsoft може да използва, препродава или дистрибутира  сертификати на SUSE Linux Enterprise Server с техническа поддръжка от Novell. Досега са активирани над 40,000 нови тригодишни сертификата за SUSE Linux Enterprise Server в рамките на споразумението между Microsoft и Novell, съобщиха от софтуерния гигант.

Коментар