Анонимните: Очаквайте ни през 2013!

Хакерската организация „Анонимните” не възнамерява да изчезне през новата година. През уикенда групата направи изявление, в което предупреди света: “Очаквайте ни през 2013″.

В допълнение, групата пусна видео с най-успешните си кампании през миналата година. Сред тях са атаките срещу сайтовете на американското министерство на правосъдието, ФБР, Universal Music и Motion Picture, извършени в отговор на обвинителния акт на правителството срещу операторите на популярни услуги за споделяне на файлове.

Видеото показва също кампаниите на Anonymous срещу сирийските правителствени уеб сайтове заради предполагаемото изключване на интернета в страната, както и кибервойната срещу израелското правителство в знак на протест срещу атакуването на Газа. Групата припомня и хакването на сайта на Баптиската църква Уестборо в отговор на плановете й да организира протести в деня на погребенията на избитите в началното училище в Нютаун, Кънектикът.

Операциите, включени във видеото, са само няколко от многото кампании на групата. Някои от тях текат в момента, например тази в Сирия. „Ние все още сме тук”, се казва в изявлението.

Въпреки заплахите на хакерската група, някои анализатори смятат, че Anonymous не е в състояние да упражни голямо влияние в света през следващата година, пише CNET. Според доклад на компанията за сигурност McAfee Labs, пуснат миналата седмица, активността на анонимните бележи спад.

Фирмата твърди, че липсата на структура и организация, някои неверни твърдения, както и хакването просто за удоволствие са засегнали репутацията на групата. McAfee обаче отбелязва, че хакерски групи на по-високо професионално ниво могат да организират кампании с военен, религиозен и политически контекст.

Коментар