Google вдига скоростта с нови сървъри

Технологичният гигант Google е на път да увеличи скоростта на услугите си през настоящата година. Според The Economic Times, нови сървъри ще допринесат за 30% по-високо бързодействие. За целта компанията ще построи няколко центъра за данни в Азия, съобщи TheNextWeb.com.

Работите по центъра за данни в Сингапур, който е първият на Google в Югоизточна Азия, започнаха в края на 2011 година. През април същата година стартира строителството и на център за данни в Тайван.

Съоръжението в Сингапур ще бъде завършено в началото на тази година, а центърът в Тайван ще влезе в експлоатация през втората половина на 2013 година.

Трети център също е в ход, този път в Хонг Конг, но компанията все още не се ангажира със срокове. Изграждането на трите съоръжения ще струва на интернет гиганта над 700 милиона долара.

В интервю пред "Таймс" Лалитеш Катрагада, ръководител продукти в Google Индия, заявява, че тези проекти са от решаващо значение за компанията и в частност за индийския пазар.

На този етап Google разполага със седем центъра за данни в САЩ, както и със съоръжения във Финландия, Белгия и Ирландия, но очевидно липсата на такива в Азия намалява потенциала за растеж в региона. 

Коментар