Полет до Марс е опасен за мозъка

Полет на астронавти до Марс може да ги увреди не само физически, но и ментално, в резултат на силната космическа радиация, предупредиха учени от Рочестърския медицински център, САЩ.

Отдавна е известно, че продължителното пребиваване в космоса крие опасност от раково заболяване, но има и други рискове. Нови изследвания разкриват възможност за появата на когнитивни разстройства и ускорено развитие на болестта Алцхаймер, твърдят учените.

В орбита около Земята астронавтите за защитени от космическата радиация, благодарение на магнитното поле на планетата ни. С отдалечаване от Земята обаче, въздействието на радиацията нараства. Някои излъчвания могат да бъдат блокирани, но други остават извън контрола на съвременните технологии.

За целите на експеримента учените са облъчвали мишки с радиация, под въздействие на която биха били астронавтите, пътуващи до Марс. Отчетено е влошаване на когнитивните функции на мишките, като памет, внимание и др. Наблюдавани са нарушения на мозъчното кръвообръщение и поява на признаци за развитие на на болестта на Алцхаймер.

Засега учените не знаят как да решат проблема. Единствен вариант е затварянето на астронавтите в бункери от бетон или олово с дебелина 2 метра.

Коментари по темата: „Полет до Марс е опасен за мозъка”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Хубаво, че не всички хора са толкова ограничени като вас. Ако всички хора са като тези коментатори то никога нямаше да достигнем не само до космоса, но няма да има изобщо технологии.

    Magnetic shield could protect spacecraft
    http://physicsworld.com/cws/article/news/2008/nov/06/magnetic-shield-could-protect-spacecraft

    Spacecraft Shielding
    https://engineering.dartmouth.edu/~d76205x/research/Shielding/index.html

  2. To Ti En Einai

    Предполагам, че постоянен магнит, способен да създаде поле, подобно на земното, би бил прекалено тежък. А електромагнит с подобни качества би изисквал повече енергия от всичко останало в кораба, взето заедно.

  3. Blah

    -, а какво ще кажеш да го генерираме с ненормално количество енергия? 😉

  4. -

    Мощно магнитно поле няма да помогне. Земята има твърде мощно такова, което едва ли може да се генерира мобилно (в космически кораб) с нормално количество енергия.

  5. Ivan

    Любителите на бетон и олово да си ходят в пенсия и в пещерите да си живеят. Има варианти разбира се да измислят мощен генератор създаващ защитно магнитно поле около космическите кораби. С развитието на нанотехнологиите могат да се проектират и създават материали с уникални свойства и параметри.

Коментар