Гласът ще управлява бъдещите ултрабуци

Гласовото управление ще се утвърди като задължителна характеристика за ултрабук компютрите през настоящата година. Intel възнамерява да наложи технологията в новата мобилна платформа Shark Bay с процесори Haswell, съобщи SlashGear.com.

Очаква се “hands-free” да стане неотменна част от следващото поколение ултрабуци, които ще имат също възможности за постоянна безжична връзка и разпознаване на лица, подобрено време за автономна работа и хибриден дизайн.

Операционната система Windows 8 поддържа разпознаване на глас (на английски) за въвеждане на текст под диктовка, навигация, работа с буфера за обмен и пускане на приложения. Възможно е Intel да зададе стандарт за качество на използвания цифров микрофон и да постави изисквания към шумопотискането с цел увеличаване на ефективността на гласовото управление.

Микрофонът вече негласно е задължителна характеристика при ултрабуците и дори за обикновените ноутбуци. Новата стъпка на Intel за налагане на гласовия интерфейс има по-скоро рекламен характер и цели да обърне внимание на потребителите за възможностите, които предлагат мобилните компютри.

Apple (основен доставчик на тънки и леки лаптопи с линията MacBook Air), от друга страна, възнамерява да добави гласовата технология Siri (обявена с iPhone 5) в настолната операционна система Mac OS X 10.9.

Коментар