Главният тренд: 4-ядрени смартфони с 5″ екрани

Основна тенденция тази година в сегмента на смартфоните ще бъде навлизането на устройства с 4-ядрени процесори и големи екрани (5-инчови и по-големи), прогнозира тайвайнският сайт digitimes.com. На предстоящите изложения CES и MWC именно подобни модели ще са във фокуса на вниманието.

Повечето смартфони от висок клас, очаквани през първата половина на 2013 г. в Китай, ще имат четириядрени процесори. Благодарение на усилията на компании като MediaTek и Spreadtrum Communications, през второто полугодие четириядрените чипове ще намерят приложение и в смартфоните от среден ценови клас.

Наскоро Samsung представи Android модела Galaxy Grand с 5-инчов екран 800х480 пиксела и четириядрен процесор с тактова честота 1,2 GHz. Устройството илюстрира плановете на пазарния лидер да разшири употребата на големи екрани и към моделите от среден клас.

Очаква се през настоящата година Samsung да пусне флагмана от следващо поколение Galaxy Note III с 6,3-инчов екран. Вероятно и други водещи производители ще предложат подобни устройства.

Коментар